Ostatnio ugotowałam zupę dyniową i zostało mi całkiem sporo dyni, więc zastanawiałam się, co mogłabym z nią zrobić. Ponieważ nie unikam nieszablonowych rozwiązań, to postawiłam na coś słodkiego i tak właśnie powstała tarta dyniowa z czekoladą deserową. Delikatny smak dyni doskonale komponuje się ze słodyczą mleka zagęszczonego i korzennym cynamonem, co w połączeniu z chrupiącym czekoladowym spodem daje naprawdę intrygujące połączenie.
Składniki:
Kruchy spód:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła
Masa dyniowa:
- 300 g słodzonego zagęszczonego mleka
- 1 jajko
- 3 kubki pokrojonej w małą kostkę, obranej dyni
- czekolada deserowa do dekoracji
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Prostokątna forma do ciasta 10×35 cm, jeśli będziesz używać dużej okrągłej formy użyj podwójnej ilości składników.
- Kruchy czekoladowy spód:
Mąkę połącz z pokrojonym w kostkę zimnym masłem, jajkiem, kakao, brązowym cukrem i solą. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Następnie uformuj kulę i włóż pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkuj do około 1-1,5 cm grubości, odklej górny arkusz papieru i przenieś ciasto do formy nasmarowanej wcześniej masłem, tak żeby pozostała część papieru do pieczenia była na górze. Dopasuj ciasto do formy i odklej od ciasta papier. Następnie oderwij nadmiar ciasta i podoklejaj tam gdzie jest potrzeba. Tak przygotowaną formę z kruchym spodem wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy dyniowej.
- Masa dyniowa:
Do garnka dodaj pokrojoną dynię, zalej zimną wodą tak, żeby dynia była przykryta wodą do około połowy. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu, aż dynia będzie bardzo miękka, około 20 minut. Następnie odlej nadmiar wody z ugotowanej dyni (jeżeli pozostała). Dynię odstaw do przestygnięcia, a potem zblenduj na puree.
-
Do garnka z dynią dodaj jajko, cynamon, ekstrakt waniliowy i wlej słodzone zagęszczone mleko. Całość wymieszaj do połączenia składników i wylej na wcześniej przygotowany czekoladowy spód.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25-30 minut
-
Po upieczenia tartę odstaw do przestygnięcia. Na koniec udekoruj posiekaną czekoladą deserową.
Jak Ci smakowała moja tarta dyniowa z czekoladą deserową? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta to sprawdź też moje przepis na sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą i korzenne muffinki z jabłkami i mąką orkiszową.
Muszę koniecznie wypróbować przepis. Uwielbiam dynie!