Tarta dyniowa z czekoladą deserową

Ostatnio ugotowałam zupę dyniową i zostało mi całkiem sporo dyni, więc zastanawiałam się, co mogłabym z nią zrobić. Ponieważ nie unikam nieszablonowych rozwiązań, to postawiłam na coś słodkiego i tak właśnie powstała tarta dyniowa z czekoladą deserową. Delikatny smak dyni doskonale komponuje się ze słodyczą mleka zagęszczonego i korzennym cynamonem, co w połączeniu z chrupiącym czekoladowym spodem daje naprawdę intrygujące połączenie.

Dyniowa tarta z zagęszczonym mlekiem i czekoladą deserową

Składniki:

Kruchy spód:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła
Masa dyniowa:
  • 300 g słodzonego zagęszczonego mleka
  • 1 jajko
  • 3 kubki pokrojonej w małą kostkę, obranej dyni
  • czekolada deserowa do dekoracji
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

Prostokątna forma do ciasta 10×35 cm, jeśli będziesz używać dużej okrągłej formy użyj podwójnej ilości składników.

  1. Kruchy czekoladowy spód:

    Mąkę połącz z pokrojonym w kostkę zimnym masłem, jajkiem, kakao, brązowym cukrem i solą. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Następnie uformuj kulę i włóż pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkuj do około 1-1,5 cm grubości, odklej górny arkusz papieru i przenieś ciasto do formy nasmarowanej wcześniej masłem, tak żeby pozostała część papieru do pieczenia była na górze. Dopasuj ciasto do formy i odklej od ciasta papier. Następnie oderwij nadmiar ciasta i podoklejaj tam gdzie jest potrzeba. Tak przygotowaną formę z kruchym spodem wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy dyniowej.

  2. Masa dyniowa:

    Do garnka dodaj pokrojoną dynię, zalej zimną wodą tak, żeby dynia była przykryta wodą do około połowy. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu, aż dynia będzie bardzo miękka, około 20 minut. Następnie odlej nadmiar wody z ugotowanej dyni (jeżeli pozostała). Dynię odstaw do przestygnięcia, a potem zblenduj na puree.

  3. Do garnka z dynią dodaj jajko, cynamon, ekstrakt waniliowy i wlej słodzone zagęszczone mleko. Całość wymieszaj do połączenia składników i wylej na wcześniej przygotowany czekoladowy spód.

  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25-30 minut

  5. Po upieczenia tartę odstaw do przestygnięcia. Na koniec udekoruj posiekaną czekoladą deserową.

Jak Ci smakowała moja tarta dyniowa z czekoladą deserową? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta to sprawdź też moje przepis na sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą i korzenne muffinki z jabłkami i mąką orkiszową.

1 thought on “Tarta dyniowa z czekoladą deserową”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry