Krem z dyni z chrupiącym boczkiem

Ponieważ sezon na dynie już za pasem nie mogłam się oprzeć i nie dodać przepisu z tym fantastycznym warzywem. Krem z dyni z chrupiącym boczkiem to moja wersja klasycznej zupy dyniowej, którą znam z niedzielnych obiadów u mojej babci. Przepis jest wzbogacony o bardziej wytrawne i pikantne smaki wędzonej papryki i czosnku, dzięki czemu zupa nabiera więcej charakteru.

Krem z dyni z chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 600 g dyni (po obraniu)
  • 1 mała żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru (lub mielonego)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 świeżo startej pestki gałki muszkatołowej lub 1/2 łyżeczki mielonej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 plastrów boczku
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: dla 3-4 osób

  1. Najpierw w garnku zeszklij na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj kurkumę, imbir, wędzoną paprykę, liść laurowy i ziele angielskie i zetrzyj na tarce ok. 1/4 pestki gałki muszkatołowej. Dalej podsmażaj przez chwilę cały czas mieszając. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez około minutę. Całość zalej dwiema szklankami wody i zamieszaj.

  2. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, dopraw solą i pieprzem.

  3. Garnek przykryj i gotuj około 15 minut, żeby dynia zmiękła.

  4. Po tym czasie zdejmij garnek z planika. Wyjmij liść laurowy oraz ziele angielskie i całość zmiksuj na krem.

  5. Do zupy wlej śmietanę i zamieszaj.

  6. Plastry boczku ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut.

  7. Na koniec krem z dyni wlej do miseczek i posyp kawałkami chrupiącego boczku oraz posiekaną świeżą pietruszką.

Jak oceniasz mój krem z dyni z chrupiącym boczkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na aromatyczne zupy to sprawdź moje przepisy na krem ze szparagów z mlekiem kokosowym lub pikantną zupę tajską z krewetkami i zielonym curry.

1 thought on “Krem z dyni z chrupiącym boczkiem”

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry