Kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem

Jesienią często do obiadu robię puree z ziemniaków i dyni, aby dodać daniom więcej barw, kiedy za oknem szaro i ciemno. Zawsze staram się ugotować go trochę więcej, bo wiem że na drugi dzień przyrządzę z niego kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem. Wyglądają wspaniale, do tego są pyszne i puszyste, moje dzieci je wprost uwielbiają.

Kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g dyni bez skórki
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1/4 mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • cynamon mielony, jogurt naturalny do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 minut

PORCJE: 4-5

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie. Po około 10 minutach dodaj pokrojoną w dużą kostkę dynię i gotuj, aż dynia zmięknie. Ugotowaną dynię wraz z ziemniakami odcedź i porządnie odparuj. Następnie dodaj łyżkę masła, gałkę muszkatołową i dobrze utłucz tłuczkiem. Odstaw do ostygnięcia.

  2. Do puree ziemniaczano – dyniowego dodaj mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, jajko, a następnie zagnieć. Masa powinna być zwarta, ale miękka. Jeśli dodasz za dużo mąki kopytka będą gumowate.

  3. Ciasto podziel na części i formuj wałeczki, podsypując stolnicę mąką. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.

  4. Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.

  5. Podawaj z jogurtem naturalnym, oprószone mielonym cynamonem.

Jak Ci smakowały moje kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem? Jeśli szukasz inspiracji na inne potrawy z dynią, to sprawdź moje przepisy na krem z dyni z chrupiącym boczkiem lub tartę dyniową z czekoladą deserową.

1 thought on “Kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem”

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top