Jesienią często do obiadu robię puree z ziemniaków i dyni, aby dodać daniom więcej barw, kiedy za oknem szaro i ciemno. Zawsze staram się ugotować go trochę więcej, bo wiem że na drugi dzień przyrządzę z niego kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem. Wyglądają wspaniale, do tego są pyszne i puszyste, moje dzieci je wprost uwielbiają.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g dyni bez skórki
- łyżka masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1/4 mąki krupczatki
- 1 jajko
- sól
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- cynamon mielony, jogurt naturalny do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
PORCJE: 4-5
-
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie. Po około 10 minutach dodaj pokrojoną w dużą kostkę dynię i gotuj, aż dynia zmięknie. Ugotowaną dynię wraz z ziemniakami odcedź i porządnie odparuj. Następnie dodaj łyżkę masła, gałkę muszkatołową i dobrze utłucz tłuczkiem. Odstaw do ostygnięcia.
-
Do puree ziemniaczano – dyniowego dodaj mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, jajko, a następnie zagnieć. Masa powinna być zwarta, ale miękka. Jeśli dodasz za dużo mąki kopytka będą gumowate.
-
Ciasto podziel na części i formuj wałeczki, podsypując stolnicę mąką. Następnie pokrój na niewielkie kawałki.
-
Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.
-
Podawaj z jogurtem naturalnym, oprószone mielonym cynamonem.
Jak Ci smakowały moje kopytka dyniowe z ziemniakami i cynamonem? Jeśli szukasz inspiracji na inne potrawy z dynią, to sprawdź moje przepisy na krem z dyni z chrupiącym boczkiem lub tartę dyniową z czekoladą deserową.
Też ostatnio robiłam. Pysznosci!