Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na jedną z ulubionych słodkich przekąsek mojego męża i dzieci: maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls. Muszę przyznać, że sama również lubię wciągnąć taką puszystą i słodką bułeczkę na śniadanie, znakomicie pasuje do porannej kawy. Świetnie nadają się też na przekąskę do szkoły lub pracy.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu + do podsypania
- 60 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 30 g masła
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 rozstrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Masa cynamonowa:
- 70 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
PORCJE: około 30 bułeczek
- Ciasto drożdżowe:
W garnku podgrzej lekko mleko i dodaj 30 g masła. Zamieszaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp cukier, 2 łyżki mąki i dodaj świeże drożdże. Wymieszaj do połączenia składników. Garnek z przygotowanym rozczynem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
-
Do dużej miski wsyp 4 szklanki mąki i wymieszaj z kardamonem. Wlej rozczyn i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odklejać się od rąk i będzie elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dodaj odrobinę mąki i dalej wyrabiaj. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 -2 h w ciepłe miejsce, np. na kuchence.
Jeśli chcesz, żeby ciasto szybciej wyrosło, nagrzej piekarnik do 150 stopni, następnie wyłącz i wstaw do środka przykrytą ściereczką miskę z wyrobionym ciastem. Po około 40 minutach powinno być już wyrośnięte. - Masa cynamonowa:
W naczyniu rozgnieć widelcem masło, dodaj cukier i cynamon. Całość ugniataj i mieszaj widelcem, żeby połączyć składniki.
-
Ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj tak, aby otrzymać prostokąt o grubości około 2 cm.
-
Na rozwałkowanym cieście, za pomocą noża, rozsmaruj cienką warstwę masy cynamonowej, pozostawiając górną, dłuższą część bez nasmarowania. W tym miejscu rozprowadź roztrzepane jajko.
-
Zacznij zwijać ciasto w rulon, zaczynając od dolnej, dłuższej części. Powstałą roladkę pokrój nożem na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Każdy kawałek ułożony nadzieniem do góry, delikatnie rozpłaszcz dłonią, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy od bułeczek, ponieważ podczas pieczenia urosną.
-
Blaszkę z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na około 10 minut. Następnie rozprowadź na cynamonkach roztrzepane jajko i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Czynność powtórz z pozostałym częściami ciasta. Na koniec bułeczki możesz polać lukrem, czyli cukrem pudrem rozpuszczonym w odrobinie wody.
Uwielbiam je! Już zrobiłam listę zakupów, będę jutro piec!
Mam pytanie bo w pierwszym punkcie jest ” wsyp mąkę, drożdże ” itd. do zrobienia rozczynu, ale nie jest napisane ile tej mąki biorąc pod uwage ze w punkcie 2 tez trzeba wsypać mąke i kardamon do innego naczynia ? mozesz sprecyzować dla takich początkujących jak ja, co masz na mysli? Bo nie za bardzo wiem jak to ma wyglądać ??♀️
Dziękuję za to pytania, rzeczywiście źle to sprecyzowałam, ale już jest poprawione. W pierwszym pkt do zrobienia rozczynu potrzebujemy ok 2 łyżki mąki.
Pingback: Bagietka francuska z chrupiącą skórką - Przepis - In my kitchen - Blog
Dziekuje Ci pięknie ❤ taki laik jak ja, to czarno na białym musi miec haha :). To zabieram sie za robienie bułeczek!
P.S. fantastyczny blog i przepisy ❤
Dziękuję, przyjemnych wypieków 🙂