Maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na jedną z ulubionych słodkich przekąsek mojego męża i dzieci: maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls. Muszę przyznać, że sama również lubię wciągnąć taką puszystą i słodką bułeczkę na śniadanie, znakomicie pasuje do porannej kawy. Świetnie nadają się też na przekąskę do szkoły lub pracy.

Maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu + do podsypania
  • 60 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 rozstrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Masa cynamonowa:
  • 70 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godziny

PORCJE: około 30 bułeczek

  1. Ciasto drożdżowe:

    W garnku podgrzej lekko mleko i dodaj 30 g masła. Zamieszaj, aż się rozpuści. Następnie wsyp cukier, 2 łyżki mąki i dodaj świeże drożdże. Wymieszaj do połączenia składników. Garnek z przygotowanym rozczynem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

  2. Do dużej miski wsyp 4 szklanki mąki i wymieszaj z kardamonem. Wlej rozczyn i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odklejać się od rąk i będzie elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dodaj odrobinę mąki i dalej wyrabiaj. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 -2 h w ciepłe miejsce, np. na kuchence.
    Jeśli chcesz, żeby ciasto szybciej wyrosło, nagrzej piekarnik do 150 stopni, następnie wyłącz i wstaw do środka przykrytą ściereczką miskę z wyrobionym ciastem. Po około 40 minutach powinno być już wyrośnięte.

  3. Masa cynamonowa:

    W naczyniu rozgnieć widelcem masło, dodaj cukier i cynamon. Całość ugniataj i mieszaj widelcem, żeby połączyć składniki.

  4. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj tak, aby otrzymać prostokąt o grubości około 2 cm.

  5. Na rozwałkowanym cieście, za pomocą noża, rozsmaruj cienką warstwę masy cynamonowej, pozostawiając górną, dłuższą część bez nasmarowania. W tym miejscu rozprowadź roztrzepane jajko.

  6. Zacznij zwijać ciasto w rulon, zaczynając od dolnej, dłuższej części. Powstałą roladkę pokrój nożem na kawałki o szerokości ok. 5 cm. Każdy kawałek ułożony nadzieniem do góry, delikatnie rozpłaszcz dłonią, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy od bułeczek, ponieważ podczas pieczenia urosną.

  7. Blaszkę z bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na około 10 minut. Następnie rozprowadź na cynamonkach roztrzepane jajko i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut, w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Czynność powtórz z pozostałym częściami ciasta. Na koniec bułeczki możesz polać lukrem, czyli cukrem pudrem rozpuszczonym w odrobinie wody.

Jak Ci smakowały moje maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciastka, które możesz zabrać do pracy lub szkoły, to sprawdź też moje przepisy na korzenne muffinki z jabłkami i mąką orkiszową lub amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady.

6 thoughts on “Maślane bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls”

  1. Mam pytanie bo w pierwszym punkcie jest ” wsyp mąkę, drożdże ” itd. do zrobienia rozczynu, ale nie jest napisane ile tej mąki biorąc pod uwage ze w punkcie 2 tez trzeba wsypać mąke i kardamon do innego naczynia ? mozesz sprecyzować dla takich początkujących jak ja, co masz na mysli? Bo nie za bardzo wiem jak to ma wyglądać ??‍♀️

    1. Dziękuję za to pytania, rzeczywiście źle to sprecyzowałam, ale już jest poprawione. W pierwszym pkt do zrobienia rozczynu potrzebujemy ok 2 łyżki mąki.

  2. Pingback: Bagietka francuska z chrupiącą skórką - Przepis - In my kitchen - Blog

  3. Dziekuje Ci pięknie ❤ taki laik jak ja, to czarno na białym musi miec haha :). To zabieram sie za robienie bułeczek!
    P.S. fantastyczny blog i przepisy ❤

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top