Rok szkolny rozpoczęty i powraca odwieczne pytanie, co dać dziecku na drugie śniadanie, żeby nie wróciło z nim po lekcjach do domu lub co gorsze nie wylądowało w koszu na śmieci? Mój najnowszy pomysł to korzenne muffinki z jabłkami i mąką orkiszową, czyli deser w zdrowym i pożywnym wydaniu. Na moim dziecku się sprawdził, obydwie babeczki, które wzięło dzisiaj do szkoły zostały zjedzone ze smakiem.Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, z maksymalnie obniżoną zawartością cukru i dużą ilością błonnika, dzięki użyciu mąki orkiszowej. Możesz je upiec wspólnie z dzieckiem i włożyć kilka również do swojego lunchboxa.

Składniki:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- opakowanie cukru waniliowego (10 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki podgrzanego masła klarowanego
- 2 pokrojonych w drobną kostkę jabłek
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 min..
PORCJE: 12 babeczek
-
W misce połącz wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i cukier waniliowy. Całość wymieszaj łyżką.
-
Do drugiej miski wbij jajka, ubij przez chwilę, następnie wlej syrop klonowy i dalej ubijaj. Dodawaj kolejno masło i mleko, po czym zmiksuj do połączenia składników.
-
Połącz mokre składniki z suchymi. Na koniec dodaj pokrojone w drobną kostkę jabłka i ponownie wymieszaj.
-
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
-
Do formy na 12 muffinek włóż papilotki i uzupełnij je wcześniej przygotowaną masą orkiszowo-jabłkową. Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną brązowego cukru, następnie piecz przez 20-25 minut. Na koniec upieczone muffiny wyjmij z formy i ostudź na kratce.