Mus czekoladowy z awokado i pistacjami

Na pewno wielu z Was tak jak ja uwielbia czekoladę i potrafi pochłaniać ją w każdej postaci. Jednak mimo wielu jej pozytywnych aspektów zdrowotnych w dużych ilościach nie wpływa najlepiej na naszą figurę i formę. Stąd pomysł na opakowanie jej w zdrowy deser, czyli mus czekoladowy z awokado i pistacjami na mleku kokosowym. Jest lekki i oparty o zdrowe tłuszcze z awokado oraz kakao, a chrupiące pistacje sprawiają, iż je się go z dużą przyjemnością.

Mus czekoladowy z awokado i pistacjami i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 2 średniej wielkości awokado
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki syropu kokosowego
  • garść pistacji
  • 4 łyżki mleka kokosowego

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 min..

PORCJE: 4

  1. W blenderze umieść obrane awokado i zmiksuj na gładką masę.

  2. Następnie dodaj kakao, mleko kokosowe i syrop klonowy i ubij mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.

  3. Pistacje umieść na suchej rozgrzanej patelni i podpraż, żeby były chrupiące.

  4. Do musu dodaj posiekane pistacje i wymieszaj. Na koniec gotowy mus przełóż do miseczek i z wierzchu udekoruj pistacjami.

Jak Ci smakował mój mus czekoladowy z awokado i pistacjami na mleku kokosowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe i pyszne desery to sprawdź moje przepisy na mrożony jogurt z malinami i mlekiem kokosowym, owsiane tartaletki z jogurtem i owocami lub daktylowo – chałwowy jogurt grecki z jeżynami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry