Daktylowo – chałwowy jogurt grecki z jeżynami

Jeśli tak jak ja lubisz od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego, ale starasz się dbać o linię i jeść zdrowo, to koniecznie sprawdź ten przepis. Daktylowo- chałwowy jogurt grecki z jeżynami to wykonany jedynie z naturalnych składników deser typu fit. Jest nie tylko pyszny, ale także niskokaloryczny i bogaty w białko oraz witaminy. Możesz go zjeść bez wyrzutów sumienia i doładować akumulatory zdrową energią.

Daktylowo - chałwowy jogurt grecki z jeżynami

Składniki:

  • 400 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 70 g suszonych daktyli
  • 3 łyżeczki pasty tahina
  • 100 g świeżych jeżyn

Wykonanie:

Potrzebny czas: 25 min..

PORCJE: 2

  1. Umieść daktyle w kubku i zalej wrzątkiem tylko do pokrycia owoców. Odstaw na 20 minut.

  2. Następnie daktyle wraz z wodą, w której się moczyły umieść w blenderze. Dodaj tahinę i dokładnie zmiksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji.

  3. W misce umieść jogurt grecki i dodaj pastę daktylowo – sezamową. Delikatnie połącz ze sobą składniki, tak żeby widać było warstwy jogurtu i pasty.

  4. W miseczce lekko rozgnieć połowę jeżyn i również połącz z jogurtem.

  5. Zawartość przełóż do dwóch szklanek na wierzchu ułóż pozostałe jeżyny.

Czy smakował Ci mój daktylowo – chałwowy jogurt grecki z jeżynami? Jeśli tak i szukasz innych pomysłów na zdrowe i pożywne desery, to sprawdź także moje przepisy na mrożony jogurt z malinami i mlekiem kokosowym, owsiane tartaletki z jogurtem i owocami lub lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry