Jeśli tak jak ja lubisz od czasu do czasu przekąsić coś słodkiego, ale starasz się dbać o linię i jeść zdrowo, to koniecznie sprawdź ten przepis. Daktylowo- chałwowy jogurt grecki z jeżynami to wykonany jedynie z naturalnych składników deser typu fit. Jest nie tylko pyszny, ale także niskokaloryczny i bogaty w białko oraz witaminy. Możesz go zjeść bez wyrzutów sumienia i doładować akumulatory zdrową energią.
Składniki:
- 400 g naturalnego jogurtu greckiego
- 70 g suszonych daktyli
- 3 łyżeczki pasty tahina
- 100 g świeżych jeżyn
Wykonanie:
Potrzebny czas: 25 minut
PORCJE: 2
-
Umieść daktyle w kubku i zalej wrzątkiem tylko do pokrycia owoców. Odstaw na 20 minut.
-
Następnie daktyle wraz z wodą, w której się moczyły umieść w blenderze. Dodaj tahinę i dokładnie zmiksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
W misce umieść jogurt grecki i dodaj pastę daktylowo – sezamową. Delikatnie połącz ze sobą składniki, tak żeby widać było warstwy jogurtu i pasty.
-
W miseczce lekko rozgnieć połowę jeżyn i również połącz z jogurtem.
-
Zawartość przełóż do dwóch szklanek na wierzchu ułóż pozostałe jeżyny.
Czy smakował Ci mój daktylowo – chałwowy jogurt grecki z jeżynami? Jeśli tak i szukasz innych pomysłów na zdrowe i pożywne desery, to sprawdź także moje przepisy na mrożony jogurt z malinami i mlekiem kokosowym, owsiane tartaletki z jogurtem i owocami lub lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone.