Lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone

Jak tylko przyjdą upały moje dzieci najlepiej zamieszkałaby w lodziarni. Dlatego w poszukiwaniu zdrowszej alternatywy dla produktów sklepowych przygotowałam przepis na lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone. Tylko 4 naturalne składniki i miód w zastępstwie cukru.

Lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone

Składniki:

  • 10 świeżych dużych truskawek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka mascarpone

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 min..

  1. Przygotuj foremki do lodów, użyłam 6 foremek do lodów na patyku.

  2. W naczyniu ubij schłodzoną śmietanę, następnie dodaj ser mascarpone i 1 łyżeczkę miodu i ponownie ubijaj do połączenia składników.

  3. Śmietanę z mascarpone przełóż do foremek, po jednej pełnej łyżeczce do każdej foremki.

  4. W kolejnym naczyniu zmiksuj dokładnie truskawki z 1 łyżeczką miodu.

  5. Foremki dopełnij zmiksowanymi truskawkami i masę lekko przemieszaj długą drewnianą wykałaczką, aby lekko połączyć truskawki ze śmietaną i pozbyć się pęcherzyków powietrza.

  6. Wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut, żeby masa lekko stężała. Po tym czasie umieść drewniany patyczek w każdej foremce.

  7. Foremki ponownie wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Aby wyjąć loda z foremki oblej ją pod kranem gorącą wodą, odczekaj chwilę i dopiero mocno pociągnij za patyczek.

Czy smakowały Ci moje lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone? Jeśli szukasz innych pomysłów na orzeźwiające desery to sprawdź moje przepisy na jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone lub truskawki z jogurtem greckim o smaku orzechowego.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry