Jak tylko przyjdą upały moje dzieci najlepiej zamieszkałaby w lodziarni. Dlatego w poszukiwaniu zdrowszej alternatywy dla produktów sklepowych przygotowałam przepis na lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone. Tylko 4 naturalne składniki i miód w zastępstwie cukru.

Składniki:
- 10 świeżych dużych truskawek
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka mascarpone
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 min..
-
Przygotuj foremki do lodów, użyłam 6 foremek do lodów na patyku.
-
W naczyniu ubij schłodzoną śmietanę, następnie dodaj ser mascarpone i 1 łyżeczkę miodu i ponownie ubijaj do połączenia składników.
-
Śmietanę z mascarpone przełóż do foremek, po jednej pełnej łyżeczce do każdej foremki.
-
W kolejnym naczyniu zmiksuj dokładnie truskawki z 1 łyżeczką miodu.
-
Foremki dopełnij zmiksowanymi truskawkami i masę lekko przemieszaj długą drewnianą wykałaczką, aby lekko połączyć truskawki ze śmietaną i pozbyć się pęcherzyków powietrza.
-
Wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut, żeby masa lekko stężała. Po tym czasie umieść drewniany patyczek w każdej foremce.
-
Foremki ponownie wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Aby wyjąć loda z foremki oblej ją pod kranem gorącą wodą, odczekaj chwilę i dopiero mocno pociągnij za patyczek.
Czy smakowały Ci moje lody truskawkowe na patyku z dodatkiem mascarpone? Jeśli szukasz innych pomysłów na orzeźwiające desery to sprawdź moje przepisy na jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone lub truskawki z jogurtem greckim o smaku orzechowego.