Sernik na zimno to deser, który wszyscy znamy i uwielbiamy już od najmłodszych lat. Mój przepis w wersji fit , bo na bazie jogurtu naturalnego, jest wprost idealny na lato z ulubionymi świeżymi owocami. Bardzo łatwy w przygotowaniu, przy tym lekki i orzeźwiający, jednym słowem pycha!

Składniki:
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki miodu
- nasiona z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczkę ekstraktu z waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g serka mascarpone
- 800 g jogurtu naturalnego
- 300 g świeżych malin
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 min..
-
Przygotuj okrągłą formę o średnicy 19 cm, dno i boki wyłóż folią spożywczą.
-
W małym rondelku wymieszaj żelatynę z 3 łyżkami wody, a następnie odstaw do napęcznienia.
-
W misce wymieszaj serek mascarpone z jogurtem, sokiem z cytryny, rozpuszczonym miodem
i wanilią. -
Napęczniałą żelatynę podgrzej, ale nie doprowadzając do jej zagotowania. Mieszaj aż do całkowitego
rozpuszczenia się żelatyny. -
Do płynnej żelatyny dodaj 3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
Następnie żelatynę połącz z masą i wymieszaj do całkowitego połączenia składników -
Połowę masy wlej do formy i rozłóż na niej około 150 g malin, następnie zalej je drugą częścią masy sernikowej.
-
Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Pozostałą częścią malin udekoruj wierzch sernika przed podaniem
Masz ochotę na mój jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone? W takim razie sprawdź także inne moje przepisy na szybkie desery. Na przykład mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone, mini serniczki z białą czekoladą i mango lub szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky.