Jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone

Sernik na zimno to deser, który wszyscy znamy i uwielbiamy już od najmłodszych lat. Mój przepis w wersji fit , bo na bazie jogurtu naturalnego, jest wprost idealny na lato z ulubionymi świeżymi owocami. Bardzo łatwy w przygotowaniu, przy tym lekki i orzeźwiający, jednym słowem pycha!

Jogurtowy sernik na zimno

Składniki:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki miodu
  • nasiona z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczkę ekstraktu z waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 300 g świeżych malin

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

  1. Przygotuj okrągłą formę o średnicy 19 cm, dno i boki wyłóż folią spożywczą.

  2. W małym rondelku wymieszaj żelatynę z 3 łyżkami wody, a następnie odstaw do napęcznienia.

  3. W misce wymieszaj serek mascarpone z jogurtem, sokiem z cytryny, rozpuszczonym miodem
    i wanilią.

  4. Napęczniałą żelatynę podgrzej, ale nie doprowadzając do jej zagotowania. Mieszaj aż do całkowitego
    rozpuszczenia się żelatyny.

  5. Do płynnej żelatyny dodaj 3 łyżki masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj.
    Następnie żelatynę połącz z masą i wymieszaj do całkowitego połączenia składników

  6. Połowę masy wlej do formy i rozłóż na niej około 150 g malin, następnie zalej je drugą częścią masy sernikowej.

  7. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
    Pozostałą częścią malin udekoruj wierzch sernika przed podaniem

Masz ochotę na mój jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone? W takim razie sprawdź także inne moje przepisy na szybkie desery. Na przykład mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone, mini serniczki z białą czekoladą i mango lub szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry