Letnia tarta z malinami na kruchym cieście z kremem patissiere to jedna z moich propozycji na klasyczny i ponadczasowy, ale nadal bardzo smaczny deser. Odstraszać może długi czas wykonania, który wynika z potrzeby schłodzenia zarówno kremu, jak i ciasta przez złożeniem tarty. Dlatego proponuję podzielić pracę na etapy i najpierw przygotować krem. W trakcie, kiedy będzie się on chłodził, będzie dobra okazja na zajęcie się ciastem. Powodzenia!
Składniki:
- 400g świeżych malin
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g zimnego masła
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Krem patissiere:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 30 g zimnego masła
Wykonanie:
Potrzebny czas: 3 godziny
PORCJE : 1 TARTA
- Przygotowanie kremu patissiere:
Zacznij od przygotowania kremu patissiere, ponieważ będzie się on musiał chłodzić przez ok. 2 godz.
-
W misce utrzyj żółtka z cukrem do powstania białej masy. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ucieraj.
-
W rondlu podgrzej mleko i śmietankę – nie doprowadzając do wrzenia. Powoli dodawaj ciepły płyn do utartych żółtek i łącz składniki poprzez ich ciągłe mieszanie.
-
Uzyskaną masę przelej do rondelka. Cały czas mieszając podgrzewaj krem, aż zgęstnieje. Zdejmij z palnika i dodaj zimne masło, ponownie wymieszaj. Następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Przygotowanie spodu i złożenie tarty:
Przygotuj formę 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
-
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj pokrojone na kawałki masło i ucieraj z suchymi składnikami. W międzyczasie dolej śmietanę.
-
Ciasto ugniataj do połączenia składników. Później uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na około 15 min.
-
Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na formę do pieczenia i uformuj z niego spód z bokami.
Wstaw do piekarnika (termo obieg) na około 20 min, po czym wyjmij je, żeby się dobrze schłodziło. -
Na wystudzonym spodzie rozprowadź krem i ponownie wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem na kremie ułóż świeże maliny.
Podoba Ci się moja letnia tarta z malinami, ale szukasz pomysłów na inne desery. Jeśli tak to sprawdź moje przepisy na jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone lub ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit.