Letnia tarta z malinami

Letnia tarta z malinami na kruchym cieście z kremem patissiere to jedna z moich propozycji na klasyczny i ponadczasowy, ale nadal bardzo smaczny deser. Odstraszać może długi czas wykonania, który wynika z potrzeby schłodzenia zarówno kremu, jak i ciasta przez złożeniem tarty. Dlatego proponuję podzielić pracę na etapy i najpierw przygotować krem. W trakcie, kiedy będzie się on chłodził, będzie dobra okazja na zajęcie się ciastem. Powodzenia!

Letnia tarta z malinami

Składniki:

  • 400g świeżych malin
Spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
Krem patissiere:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 30 g zimnego masła

Wykonanie:

Potrzebny czas: 3 godz..

PORCJE : 1 TARTA

  1. Przygotowanie kremu patissiere:

    Zacznij od przygotowania kremu patissiere, ponieważ będzie się on musiał chłodzić przez ok. 2 godz.

  2. W misce utrzyj żółtka z cukrem do powstania białej masy. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ucieraj.

  3. W rondlu podgrzej mleko i śmietankę – nie doprowadzając do wrzenia. Powoli dodawaj ciepły płyn do utartych żółtek i łącz składniki poprzez ich ciągłe mieszanie.

  4. Uzyskaną masę przelej do rondelka. Cały czas mieszając podgrzewaj krem, aż zgęstnieje. Zdejmij z palnika i dodaj zimne masło, ponownie wymieszaj. Następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

  5. Przygotowanie spodu i złożenie tarty:

    Przygotuj formę 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.

  6. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj pokrojone na kawałki masło i ucieraj z suchymi składnikami. W międzyczasie dolej śmietanę.

  7. Ciasto ugniataj do połączenia składników. Później uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na około 15 min.

  8. Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost na formę do pieczenia i uformuj z niego spód z bokami.
    Wstaw do piekarnika (termo obieg) na około 20 min, po czym wyjmij je, żeby się dobrze schłodziło.

  9. Na wystudzonym spodzie rozprowadź krem i ponownie wstaw do lodówki na minimum godzinę.
    Przed podaniem na kremie ułóż świeże maliny.Letnia tarta z malinami

Podoba Ci się moja letnia tarta z malinami, ale szukasz pomysłów na inne desery. Jeśli tak to sprawdź moje przepisy na jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone lub ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry