W mojej zamrażarce zawsze staram się mieć kawałek gotowego ciasta filo, aby być gotowym na wizytę niezapowiedzianych gości. Ostatnio, kiedy spotkały mnie nagłe odwiedziny znajomych, powstała tarta z kurkami, serem brie i tymiankiem. Podałam ją z lekką sałatką i kieliszkiem białego wina i wszyscy byli zachwyceni.
Składniki:
- opakowanie ciasta filo (ok. 200 g)
- 200 g kurek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 g sera brie
- 2 jajka
- 200 g śmietanki 30 %
- masło klarowane do smażenia
- średniej wielkości żółta cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
PORCJE: 4
-
Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego. Następnie cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia i dopraw solą. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.
-
Następnie dodaj wcześniej umyte kurki (duże z grubsza pokrój, małe pozostaw w całości). Grzyby dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażaj, żeby z kurek wyparowała woda i się zrumieniły.
-
Okrągłą formę ok. 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż ciastem filo, pozostawiając wyższe boki.
-
W misce wymieszaj jajka ze śmietanką i dopraw solą.
-
Następnie jajka ze śmietanką wlej do formy wyłożonej ciastem philo i na wierzchu ułóż usmażone kurki i kawałki sera brie.
-
Boki ciasta filo nasmaruj roztopionym masłem klarowanym.
-
Na koniec tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 – 30 minut.
Jak Ci się udała moja tarta z kurkami i serem brie na cieście filo? Jeśli szukasz innych pomysłów na tarty to sprawdź moje przepisy na lekka tartę z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto lub tartę ze szparagami i kozim serem.