Tarta z kurkami i serem brie na cieście filo

W mojej zamrażarce zawsze staram się mieć kawałek gotowego ciasta filo, aby być gotowym na wizytę niezapowiedzianych gości. Ostatnio, kiedy spotkały mnie nagłe odwiedziny znajomych, powstała tarta z kurkami, serem brie i tymiankiem. Podałam ją z lekką sałatką i kieliszkiem białego wina i wszyscy byli zachwyceni.

Tarta z kurkami i serem brie na cieście filo

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo (ok. 200 g)
  • 200 g kurek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 g sera brie
  • 2 jajka
  • 200 g śmietanki 30 %
  • masło klarowane do smażenia
  • średniej wielkości żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 minut

PORCJE: 4

  1. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego. Następnie cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia i dopraw solą. Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze minutę.

  2. Następnie dodaj wcześniej umyte kurki (duże z grubsza pokrój, małe pozostaw w całości). Grzyby dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażaj, żeby z kurek wyparowała woda i się zrumieniły.

  3. Okrągłą formę ok. 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż ciastem filo, pozostawiając wyższe boki.

  4. W misce wymieszaj jajka ze śmietanką i dopraw solą.

  5. Następnie jajka ze śmietanką wlej do formy wyłożonej ciastem philo i na wierzchu ułóż usmażone kurki i kawałki sera brie.

  6. Boki ciasta filo nasmaruj roztopionym masłem klarowanym.

  7. Na koniec tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 – 30 minut.Tarta z kurkami i serem brie na cieście philo

Jak Ci się udała moja tarta z kurkami i serem brie na cieście filo? Jeśli szukasz innych pomysłów na tarty to sprawdź moje przepisy na lekka tartę z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto lub tartę ze szparagami i kozim serem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top