Krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką

W końcu mamy wysyp grzybów i mi również udało się uzbierać trochę podgrzybków podczas szybkiego wypadu z dziećmi do lasu. Pamiętam z czasów swojego dzieciństwa, że każde udane grzybobranie kończyło się gotowaniem pysznej zupy i postanowiłam podtrzymać tą tradycję. Tak powstał właśnie krem z grzybów leśnych i maślaną grzanką, czyli tradycyjna zupa grzybowa w bardziej wykwintnym wydaniu, bo wzbogacona o aromaty wina i świeżych ziół.

Krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką

Składniki:

  • 3 garście świeżych grzybów leśnych (ja użyłam podgrzybków, mogą być też borowiki, koźlarze, kurki, itp.)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła klarowanego (konsystencja twarda – z lodówki)
  • 4 kromki ulubionego pieczywa (najlepiej na zakwasie)
Bulion warzywny:
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 mała pietruszka
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina

PORCJE: 2-3

  1. Bulion warzywny:

    W niedużym garnku umieść obrane i pokrojone z grubsza warzywa, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk. Warzywa zalej wodą, tak aby wody było dwa razy więcej niż warzyw. Następnie dopraw solą i gotuj około 30 minut. Co jakiś czas uzupełniaj wodę, jeśli za dużo wyparuje.

  2. W drugim garnku rozgrzej masło, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij przez około 2 minuty, często mieszając. Dodaj gałązki świeżego tymianku, posiekany czosnek i podsmażaj przez minutę. Po tym czasie dodaj pokrojone grzyby i dalej podsmażaj przez kilka minut.

  3. Wsyp mąkę i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.

  4. Następnie wlej wino i gotuj, aż odparuje alkohol. Łyżką mieszaj po dnie garnka, tak żeby oderwać wszystkie pozostałości, które przywarły od spodu.

  5. Wlej 3 szklanki bulionu przecedzonego przez sitko o drobnych oczkach.

  6. Zupę gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

  7. Następnie, zdejmij z ognia, wyjmij gałązki tymianku i zblenduj zupę na krem.

  8. Ponownie postaw na ogniu, wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia i zdejmij.

  9. Na koniec na rozgrzanej patelni ułóż kromki pieczywa cienko nasmarowane masłem z dwóch stron i podsmażaj do zrumienia z każdej strony.

Jak Ci się udał mój krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką? Jeśli szukasz innych pomysłów na zupy, to sprawdź też moje przepisy na krem z dyni z chrupiącym boczkiem lub pikantną zupę tajską z krewetkami i zielonym curry.

1 thoughts on “Krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top