W końcu mamy wysyp grzybów i mi również udało się uzbierać trochę podgrzybków podczas szybkiego wypadu z dziećmi do lasu. Pamiętam z czasów swojego dzieciństwa, że każde udane grzybobranie kończyło się gotowaniem pysznej zupy i postanowiłam podtrzymać tą tradycję. Tak powstał właśnie krem z grzybów leśnych i maślaną grzanką, czyli tradycyjna zupa grzybowa w bardziej wykwintnym wydaniu, bo wzbogacona o aromaty wina i świeżych ziół.
Składniki:
- 3 garście świeżych grzybów leśnych (ja użyłam podgrzybków, mogą być też borowiki, koźlarze, kurki, itp.)
- 1/2 średniej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 płaskie łyżki mąki
- sól, pieprz
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 1 łyżka masła klarowanego (konsystencja twarda – z lodówki)
- 4 kromki ulubionego pieczywa (najlepiej na zakwasie)
Bulion warzywny:
- 2 średnie marchewki
- 1/2 średniej cebuli
- 1 mała pietruszka
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: 2-3
- Bulion warzywny:
W niedużym garnku umieść obrane i pokrojone z grubsza warzywa, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i lubczyk. Warzywa zalej wodą, tak aby wody było dwa razy więcej niż warzyw. Następnie dopraw solą i gotuj około 30 minut. Co jakiś czas uzupełniaj wodę, jeśli za dużo wyparuje.
-
W drugim garnku rozgrzej masło, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij przez około 2 minuty, często mieszając. Dodaj gałązki świeżego tymianku, posiekany czosnek i podsmażaj przez minutę. Po tym czasie dodaj pokrojone grzyby i dalej podsmażaj przez kilka minut.
-
Wsyp mąkę i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
-
Następnie wlej wino i gotuj, aż odparuje alkohol. Łyżką mieszaj po dnie garnka, tak żeby oderwać wszystkie pozostałości, które przywarły od spodu.
-
Wlej 3 szklanki bulionu przecedzonego przez sitko o drobnych oczkach.
-
Zupę gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
-
Następnie, zdejmij z ognia, wyjmij gałązki tymianku i zblenduj zupę na krem.
-
Ponownie postaw na ogniu, wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia i zdejmij.
-
Na koniec na rozgrzanej patelni ułóż kromki pieczywa cienko nasmarowane masłem z dwóch stron i podsmażaj do zrumienia z każdej strony.
Jak Ci się udał mój krem z grzybów leśnych z tymiankiem i maślaną grzanką? Jeśli szukasz innych pomysłów na zupy, to sprawdź też moje przepisy na krem z dyni z chrupiącym boczkiem lub pikantną zupę tajską z krewetkami i zielonym curry.
Wygląda smakowicie, napewno się skuszę!