Świeżo po powrocie z wakacji we Włoszech i rozkoszowaniu się tamtejszą kuchnią mam głowę pełną inspiracji. Jedna z podstawowych zasad kuchni włoskiej to proste dania z kilku podstawowych, wysokiej jakości składników. Włosi nie lubią też spędzać w kuchni długich godzin, zdecydowanie wolą poświęcić ten czas na jedzenie. Dlatego właśnie mój makaron tagliatelle w kremowym sosie cytrynowym z tymiankiem przygotujesz w zaledwie 20 minut, a niezbędne produkty masz pewnie zawsze w swojej lodówce. Doskonały na lunch lub lekką kolację, polecam.
Składniki:
- 200 g suchego makaronu tagliatelle
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 żółtko
- 10 łyżek śmietany 30%
- 1 łyżka listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 3 łyżki masła w temp. pokojowej
- 6 łyżek tartego parmezanu
- 1/2 kubka wody po ugotowanym makaronie
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
-
Zacznij od gotowania makaronu w osolonej wodzie.
-
Podczas gdy makaron będzie się gotował, rozgrzej patelnię i dodaj masło. Masło podgrzewaj na małym ogniu, tak aby go nie spalić. Do rozpuszczonego masła dodaj tymianek i podgrzewaj przez około pół minuty , aż tymianek zacznie uwalniać swój aromat.
-
Po tym czasie dodaj otartą skórkę z cytryny, wlej sok z cytryny, dodaj pieprz do smaku i zamieszaj. Po chwili wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
-
Patelnię zdejmij z ognia odczekaj około minutę i dodaj żółtko, intensywnie mieszając sos, aby nie powstały grudki.
-
Kiedy makaron będzie ugotowany al dente, odlej pół kubka gorącej wody z makaronu, a następnie odcedź makaron bez hartowania zimną wodą.
-
Gorący makaron przełóż od razu na patelnię z sosem, wlej wodę po makaronie i mieszaj, aż makaron pokryje się sosem i wchłonie jego część.
-
Na koniec makaron przełóż na talerze i posyp tartym parmezanem.