Czosnkowe grzanki z bobem i kozim serem

W końcu zaczął się sezon na bób, jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Wy też na pewno znacie ten smak od dzieciństwa, najczęściej jemy go bez żadnych dodatków (oprócz soli) tylko po krótkim gotowaniu. Jest bardzo zdrowy i sycący, a do tego często lubią go także dzieci. Moje czosnkowe grzanki z bobem i kozim serem to pomysł na trochę inną formę jego podania. Ostry czosnek i słony kozi ser doskonale komponują się ze świeżością bobu podkręconą kwaśnym sokiem z cytryny. Polecam!

Czosnkowe grzanki z bobem i kozim serem

Składniki:

  • 2 kromki pieczywa na zakwasie
  • 20 -25 fasolek bobu
  • 100 g serka koziego naturalnego do smarowania
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 1

  1. Bób umyj, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5-6 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.

  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Pieczywo natrzyj oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie wstaw do piekarnika na około 5 minut.

  3. Na gorących grzankach rozsmaruj serek kozi, dopraw pieprzem i ułóż obrany bób. Na koniec całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Jak Ci smakowały moje czosnkowe grzanki z bobem i kozim serem? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź także moje przepisy na tartę ze szparagami i kozim serem, kolorowe dipy z awokado i buraka lub włoską bruschettę z domowym zielonym pesto.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry