W końcu zaczął się sezon na bób, jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Wy też na pewno znacie ten smak od dzieciństwa, najczęściej jemy go bez żadnych dodatków (oprócz soli) tylko po krótkim gotowaniu. Jest bardzo zdrowy i sycący, a do tego często lubią go także dzieci. Moje czosnkowe grzanki z bobem i kozim serem to pomysł na trochę inną formę jego podania. Ostry czosnek i słony kozi ser doskonale komponują się ze świeżością bobu podkręconą kwaśnym sokiem z cytryny. Polecam!
Składniki:
- 2 kromki pieczywa na zakwasie
- 20 -25 fasolek bobu
- 100 g serka koziego naturalnego do smarowania
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 1
-
Bób umyj, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5-6 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
-
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Pieczywo natrzyj oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie wstaw do piekarnika na około 5 minut.
-
Na gorących grzankach rozsmaruj serek kozi, dopraw pieprzem i ułóż obrany bób. Na koniec całość skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Jak Ci smakowały moje czosnkowe grzanki z bobem i kozim serem? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź także moje przepisy na tartę ze szparagami i kozim serem, kolorowe dipy z awokado i buraka lub włoską bruschettę z domowym zielonym pesto.