Tarta ze szparagami i kozim serem to jedno z moich ulubionych dań w sezonie „szparagowym”, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem. Tym razem danie jest bardziej czasochłonne i wymaga więcej pracy, natomiast efekt jest zniewalający. W rezultacie otrzymacie idealną potrawę na lunch lub wczesną kolację w towarzystwie lekkiego białego wina. Polecam!

Składniki:
Ciasto:
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 60 g serka śmietankowego (typu Filadelfia)
- białko z 1 jaja kurzego
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 małe cebule dymki
- 4-5 łodyg szczypiorku
- 6 sztuk zielonych szparagów
- 70 g sera koziego pleśniowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godz. i 30 min..
PORCJA: 1 tarta (dla 4 osób)
-
Zacznij od przygotowania formy do pieczenia o wymiarach 34 x 11 wys. 3 cm. Możesz także użyć okrągłej standardowej formy o średnicy ok.
24 cm średnicy (użyj wtedy podwójną ilość składników na ciasto i nadzienie). -
Najpierw przygotuj ciasto lub użyj gotowego wytrawnego ciasta kruchego.
Do miski dodaj kolejno mąkę, pokrojone w kawałki zimne masło, żółtko i sól. -
Następnie całość ucieraj palcami, aż składniki się połączą i uformuj kulę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-2 cm i przełóż do nasmarowanej masłem formy, wykładając nim dno i boki.
-
Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
-
Po tym czasie piecz przez około 15 minut w temp. 180 stopni C w funkcji termoobieg.
-
W misce wymieszaj widelcem lub trzepaczką serek śmietankowy ze śmietanką i białkiem na gładką masę (jeśli użyłaś gotowego ciasta kruchego, do masy dodaj całe jajko), po czym dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj otartą skórkę z cytryny, drobno posiekaną dymkę i szczypiorek.
-
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój w 0,5 cm plasterki.
Główki szparagów pozostaw w całości, ponieważ będą jeszcze potrzebne. -
Plasterki szparagów dodaj do miski z przygotowywanym wcześniej nadzieniem.
Całość zamieszaj i wlej na spód podpieczonego kruchego ciasta. -
Na koniec na wierzchu poukładaj grube plasterki (ok.3 cm) sera koziego i główki szparagów i piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji termoobieg.