Tarta ze szparagami i kozim serem

Tarta ze szparagami i kozim serem to jedno z moich ulubionych dań w sezonie „szparagowym”, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem. Tym razem danie jest bardziej czasochłonne i wymaga więcej pracy, natomiast efekt jest zniewalający. W rezultacie otrzymacie idealną potrawę na lunch lub wczesną kolację w towarzystwie lekkiego białego wina. Polecam!

Tarta ze szparagami i kozim serem.

Składniki:

Ciasto:
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 60 g serka śmietankowego (typu Filadelfia)
  • białko z 1 jaja kurzego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 małe cebule dymki
  • 4-5 łodyg szczypiorku
  • 6 sztuk zielonych szparagów
  • 70 g sera koziego pleśniowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 30 min..

PORCJA: 1 tarta (dla 4 osób)

  1. Zacznij od przygotowania formy do pieczenia o wymiarach 34 x 11 wys. 3 cm. Możesz także użyć okrągłej standardowej formy o średnicy ok.
    24 cm średnicy (użyj wtedy podwójną ilość składników na ciasto i nadzienie).

  2. Najpierw przygotuj ciasto lub użyj gotowego wytrawnego ciasta kruchego.
    Do miski dodaj kolejno mąkę, pokrojone w kawałki zimne masło, żółtko i sól.

  3. Następnie całość ucieraj palcami, aż składniki się połączą i uformuj kulę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1-2 cm i przełóż do nasmarowanej masłem formy, wykładając nim dno i boki.

  4. Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

  5. Po tym czasie piecz przez około 15 minut w temp. 180 stopni C w funkcji termoobieg.

  6. W misce wymieszaj widelcem lub trzepaczką serek śmietankowy ze śmietanką i białkiem na gładką masę (jeśli użyłaś gotowego ciasta kruchego, do masy dodaj całe jajko), po czym dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj otartą skórkę z cytryny, drobno posiekaną dymkę i szczypiorek.

  7. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój w 0,5 cm plasterki.
    Główki szparagów pozostaw w całości, ponieważ będą jeszcze potrzebne.

  8. Plasterki szparagów dodaj do miski z przygotowywanym wcześniej nadzieniem.
    Całość zamieszaj i wlej na spód podpieczonego kruchego ciasta.

  9. Na koniec na wierzchu poukładaj grube plasterki (ok.3 cm) sera koziego i główki szparagów i piecz przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji termoobieg.Tarta ze szparagami i kozim serem

Lubisz szparagi? Udała Ci się moja tarta ze szparagami i kozim serem? W takim razie może zainteresują Cię moje przepisy na krem ze szparagami i mlekiem kokosowym, pieczonego łososia z cytrynowym risotto ze szparagami lub sałatkę ze szparagami, jajkiem i sosem musztardowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry