Pieczony łosoś na cytrynowym risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami jest jedną z pierwszych potraw, które gotuję po rozpoczęciu sezonu na szparagi. Tym razem w towarzystwie pieczonego łososia i cytryny, czyli w wersji fit. Jeśli do tej pory risotto nie zawsze Ci wychodziło, to tym razem na pewno będzie inaczej. Tylko spróbuj!

Pieczony łosoś na cytrynowym risotto ze szparagami

Składniki:

  • 1 średnia żółta cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • około 5 sztuk zielonych szparagów
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 łyżka masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • około 2 szklanki wody (do gotowania risotto)
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 200 g surowego łososia
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 min..

PORCJE: 2

  1. W niedużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż drobno posiekaną
    w kostkę cebulę (tak żeby była szklista, nie brązowa). Następnie dodaj czosnek
    przeciśnięty przez praskę i podsmażaj jeszcze przez około minutę.
    Dopraw solą i pieprzem.

  2. Zwiększ temperaturę pod garnkiem i wsyp ryż. Mieszaj intensywnie przez chwilę, a następnie wlej wino.
    Gotuj, aż alkohol wyparuje, po czym dolej 1/2 szklanki wody. Zmniejsz gaz i delikatnie gotuj
    dolewając po 1/2 szklanki wody, za każdym razem kiedy ryż wchłonie wodę.

  3. Pod koniec, po około 12 minutach dodaj pokrojone w 4,5 cm paski szparagi (wcześniej umyj i odłam zdrewniałe końcówki).
    Gotuj jeszcze przez około 7 minut, cały czas uzupełniając wodę.
    (Ostatecznie powinnaś zużyć około 2 szklanki wody).

  4. Kiedy ryż będzie al dente, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, skórkę z cytryny oraz sok i wymieszaj, dodaj parmezan.
    Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

  5. W naczyniu żaroodpornym umieść łososia, popraw go solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek,
    a następnie wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.

  6. Na talerzach ułóż risotto, na nim połóż łososia, posyp szczypiorkiem.

    Pieczony łosoś na cytrynowym risotto ze szparagami

Udało Ci się moje risotto ze szparagami? W takim razie polecam inne potrawy z tym sezonowym warzywem. Koniecznie sprawdź przepis na tartę ze szparagami i kozim serem lub krem ze szparagów z mlekiem kokosowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry