Risotto ze szparagami jest jedną z pierwszych potraw, które gotuję po rozpoczęciu sezonu na szparagi. Tym razem w towarzystwie pieczonego łososia i cytryny, czyli w wersji fit. Jeśli do tej pory risotto nie zawsze Ci wychodziło, to tym razem na pewno będzie inaczej. Tylko spróbuj!
Składniki:
- 1 średnia żółta cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- około 5 sztuk zielonych szparagów
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 łyżka masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki tartego parmezanu
- około 2 szklanki wody (do gotowania risotto)
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- oliwa z oliwek do smażenia
- 200 g surowego łososia
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
PORCJE: 2
-
W niedużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż drobno posiekaną
w kostkę cebulę (tak żeby była szklista, nie brązowa). Następnie dodaj czosnek
przeciśnięty przez praskę i podsmażaj jeszcze przez około minutę.
Dopraw solą i pieprzem. -
Zwiększ temperaturę pod garnkiem i wsyp ryż. Mieszaj intensywnie przez chwilę, a następnie wlej wino.
Gotuj, aż alkohol wyparuje, po czym dolej 1/2 szklanki wody. Zmniejsz gaz i delikatnie gotuj
dolewając po 1/2 szklanki wody, za każdym razem kiedy ryż wchłonie wodę. -
Pod koniec, po około 12 minutach dodaj pokrojone w 4,5 cm paski szparagi (wcześniej umyj i odłam zdrewniałe końcówki).
Gotuj jeszcze przez około 7 minut, cały czas uzupełniając wodę.
(Ostatecznie powinnaś zużyć około 2 szklanki wody). -
Kiedy ryż będzie al dente, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, skórkę z cytryny oraz sok i wymieszaj, dodaj parmezan.
Dopraw solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. -
W naczyniu żaroodpornym umieść łososia, popraw go solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek,
a następnie wstaw do piekarnika na około 15-20 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. - Na talerzach ułóż risotto, na nim połóż łososia, posyp szczypiorkiem.
Udało Ci się moje risotto ze szparagami? W takim razie polecam inne potrawy z tym sezonowym warzywem. Koniecznie sprawdź przepis na tartę ze szparagami i kozim serem lub krem ze szparagów z mlekiem kokosowym.