Gulasz wołowy w wydaniu irlandzkim z piwem Guiness i kawą to moja propozycja dla wszystkich osób szukających nowych i zaskakujących smaków w tradycyjnych potrawach. Sprawdź jaki gulasz jedzą Irlandczycy, bez pamięci rozkochani w swoim drogocennym Guinessie.
Składniki:
- 500 g karczku wołowego
- 1 średnia żółta cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kawy
- 1 kubek piwa Guinness
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego)
- liść laurowy
- 1 suszona śliwka wędzona
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 małe ziemniaki
- olej do smażenia
- 2 kubki wody
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
PORCJE: 3
-
Przygotuj garnek, w którym będziesz gotować gulasz, najlepiej, żeby miał grube dno.
Do rozgrzanego garnka wlej olej i smaż partiami wołowinę pokrojoną w dużą kostkę, w międzyczasie odkładając usmażone porcje na talerz. -
Kiedy usmażysz wołowinę, zmniejsz temperaturę pod garnkiem i dodaj posiekaną w drobną kostkę
cebulę i czosnek. Smaż do zrumienienia, potem dodaj mąkę i jeszcze przez chwilę podsmażaj. -
Następnie wlej kawę, wymieszaj dokładnie cały czas podsmażając i po chwili wlej piwo.
Zwiększ temperaturę i zamieszaj, tak aby z dna garnka oderwały się wszystkie pozostałości po smażeniu.
Do garnka dodaj usmażoną wcześniej wołowinę. -
Dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek, śliwkę, liść laurowy, pokrojoną na trzy części marchewkę, pietruszkę i seler naciowy, a także sól i pieprz.
-
Wlej wodę, przykryj garnek i gotuj na niskiej temperaturze około 2 godziny.
-
Po tym czasie dodaj ziemniaki przekrojone na pół i gotuj kolejne pół godziny.
Podczas dodawania ziemniaków, uzupełnij dodatkową wodą, jeśli gulasz jest zbyt gęsty lub gotuj bez przykrycia, jeśli jest zbyt wodnisty. -
Na koniec w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem.
Gotowy gulasz wołowy podawaj w głębokim talerzu.