Irlandzki gulasz wołowy z Guinnessem i kawą

Gulasz wołowy w wydaniu irlandzkim z piwem Guiness i kawą to moja propozycja dla wszystkich osób szukających nowych i zaskakujących smaków w tradycyjnych potrawach. Sprawdź jaki gulasz jedzą Irlandczycy, bez pamięci rozkochani w swoim drogocennym Guinessie.

Irlandzki gulasz wołowy z Guinessem i kawą

Składniki:

  • 500 g karczku wołowego
  • 1 średnia żółta cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kawy
  • 1 kubek piwa Guinness
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego)
  • liść laurowy
  • 1 suszona śliwka wędzona
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 małe ziemniaki
  • olej do smażenia
  • 2 kubki wody
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godz..

PORCJE: 3

  1. Przygotuj garnek, w którym będziesz gotować gulasz, najlepiej, żeby miał grube dno.
    Do rozgrzanego garnka wlej olej i smaż partiami wołowinę pokrojoną w dużą kostkę, w międzyczasie odkładając usmażone porcje na talerz.

  2. Kiedy usmażysz wołowinę, zmniejsz temperaturę pod garnkiem i dodaj posiekaną w drobną kostkę
    cebulę i czosnek. Smaż do zrumienienia, potem dodaj mąkę i jeszcze przez chwilę podsmażaj.

  3. Następnie wlej kawę, wymieszaj dokładnie cały czas podsmażając i po chwili wlej piwo.
    Zwiększ temperaturę i zamieszaj, tak aby z dna garnka oderwały się wszystkie pozostałości po smażeniu.
    Do garnka dodaj usmażoną wcześniej wołowinę.

  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek, śliwkę, liść laurowy, pokrojoną na trzy części marchewkę, pietruszkę i seler naciowy, a także sól i pieprz.

  5. Wlej wodę, przykryj garnek i gotuj na niskiej temperaturze około 2 godziny.

  6. Po tym czasie dodaj ziemniaki przekrojone na pół i gotuj kolejne pół godziny.
    Podczas dodawania ziemniaków, uzupełnij dodatkową wodą, jeśli gulasz jest zbyt gęsty lub gotuj bez przykrycia, jeśli jest zbyt wodnisty.

  7. Na koniec w razie potrzeby ponownie dopraw solą i pieprzem.
    Gotowy gulasz wołowy podawaj w głębokim talerzu.

Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad, to poznaj moje przepisy na portugalskiego kurczaka piri piri lub kotleciki z indyka z imbirem, kolendrą i natką pietruszki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry