Rolada wołowa z grzybami to z pewnością jedno z moich ulubionych dań z czerwonego mięsa. Jeśli chodzi o grzyby, to najlepiej użyć prawdziwków, które mają najbardziej intensywny smak, do tego dodatek intensywnego w smaku sera gorgonzola oraz świeżego rozmarynu. Na koniec całość skapana w wytrwanym, czerwonym winie. Taką roladę spokojnie możecie zaserwować na jeden ze świątecznych obiadów i obiecuję, że będzie wszystkim smakować. Kilka pysznych dodatków, takich jak pieczone ziemniaki oraz jarzyny, np. brokuły, czy zielony groszek i pyszne danie gotowe. Pamiętajcie, żeby z soków po smażeniu i pieczeniu rolady koniecznie zrobić pyszny sos, którym polejecie mięso.
Składniki:
- 1 kg łaty wołowej
- 40 g suszonych prawdziwków
- średnia cebula
- 100 g sera gorgonzola lub z niebieską pleśnią
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- sznurek do obwiązania rolady
- 40 ml czerwonego wytrawnego wina
- około 0,5 litra mleka do namoczenia mięsa
- oliwa z oliwek do smażenia
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
Czas smażenia i pieczenia to w sumie ok. 1h. Należy jeszcze dodać czas na przygotowanie rolady do pieczenia.
- Dzień wcześniej:
Surowe mięso umieść w misce i zalej mlekiem, tak żeby całe było nim pokryte. Później wstaw na noc do lodówki.
Grzyby przepłucz na sitku, następnie przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i przykryj. Pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. -
Następnego dnia mięso opłucz pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, a następnie rozbij, na grubość około 1,5 cm.
Kupując łatę wołową, szukaj jak najbardziej płaskiej i o sporej powierzchni. Jeśli mięso jest grubsze natnij je wzdłuż ostrym nożem i rozłóż jak książkę. Wtedy już bardzo delikatnie rozbij. -
Tak przygotowany płat wołowiny natrzyj solą, pieprzem i miękkim masłem.
- Farsz z prawdziwków:
Cebulę bardzo drobno pokrój w kostkę i zeszklij na sporej ilości masła, następnie dodaj odciśnięte z wody i drobno pokrojone grzyby. Podsmażaj co jakiś czas dolewając wodę, w których moczyły się prawdziwki. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.
-
Na rozbitym płacie łaty wołowej rozłóż farsz, wciskając go w mięso. Na nim rozkrusz gorgonzolę.
-
Mięso ciasno zwiń, a następnie obwiąż sznurkiem.
-
W mocno rozgrzanym garnku żeliwnym lub na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym i oliwą z oliwek podsmaż wołowinę z każdej strony przez 3-4 minuty. Na koniec smażenia powinna być porządnie zrumieniona.
-
Na koniec wlej czerwone wino i podsmażaj jeszcze przez około minutę, aż alkohol wyparuje.
-
Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C, najlepiej w tym samym garnku czy patelni, jeśli jest taka możliwość lub przełóż do naczynia żaroodpornego.
-
Piecz pod przykryciem przez pierwsze 15 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 20 minut. W międzyczasie obróć mięso.
-
Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut.
-
Z pozostałości, które wydobyły się podczas smażenia i pieczenia mięsa, przygotuj sos. Wyjmij roladę, a naczynie, w którym się piekła ponownie postaw na ogniu i zagęść sos łyżką mąki, możesz też dolać odrobinę wina. Całość zredukuj, żeby powstał gęsty sos.