Rolada wołowa z grzybami i gorgonzolą

Rolada wołowa z grzybami to z pewnością jedno z moich ulubionych dań z czerwonego mięsa. Jeśli chodzi o grzyby, to najlepiej użyć prawdziwków, które mają najbardziej intensywny smak, do tego dodatek intensywnego w smaku sera gorgonzola oraz świeżego rozmarynu. Na koniec całość skapana w wytrwanym, czerwonym winie. Taką roladę spokojnie możecie zaserwować na jeden ze świątecznych obiadów i obiecuję, że będzie wszystkim smakować. Kilka pysznych dodatków, takich jak pieczone ziemniaki oraz jarzyny, np. brokuły, czy zielony groszek i pyszne danie gotowe. Pamiętajcie, żeby z soków po smażeniu i pieczeniu rolady koniecznie zrobić pyszny sos, którym polejecie mięso.

Rolada wołowa z grzybami i gorgonzolą

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej
  • 40 g suszonych prawdziwków
  • średnia cebula
  • 100 g sera gorgonzola lub z niebieską pleśnią
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • sznurek do obwiązania rolady
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina
  • około 0,5 litra mleka do namoczenia mięsa
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

Czas smażenia i pieczenia to w sumie ok. 1h. Należy jeszcze dodać czas na przygotowanie rolady do pieczenia.

  1. Dzień wcześniej:

    Surowe mięso umieść w misce i zalej mlekiem, tak żeby całe było nim pokryte. Później wstaw na noc do lodówki.
    Grzyby przepłucz na sitku, następnie przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i przykryj. Pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.

  2. Następnego dnia mięso opłucz pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, a następnie rozbij, na grubość około 1,5 cm.
    Kupując łatę wołową, szukaj jak najbardziej płaskiej i o sporej powierzchni. Jeśli mięso jest grubsze natnij je wzdłuż ostrym nożem i rozłóż jak książkę. Wtedy już bardzo delikatnie rozbij.

  3. Tak przygotowany płat wołowiny natrzyj solą, pieprzem i miękkim masłem.

  4. Farsz z prawdziwków:

    Cebulę bardzo drobno pokrój w kostkę i zeszklij na sporej ilości masła, następnie dodaj odciśnięte z wody i drobno pokrojone grzyby. Podsmażaj co jakiś czas dolewając wodę, w których moczyły się prawdziwki. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.

  5. Na rozbitym płacie łaty wołowej rozłóż farsz, wciskając go w mięso. Na nim rozkrusz gorgonzolę.

  6. Mięso ciasno zwiń, a następnie obwiąż sznurkiem.

  7. W mocno rozgrzanym garnku żeliwnym lub na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym i oliwą z oliwek podsmaż wołowinę z każdej strony przez 3-4 minuty. Na koniec smażenia powinna być porządnie zrumieniona.

  8. Na koniec wlej czerwone wino i podsmażaj jeszcze przez około minutę, aż alkohol wyparuje.

  9. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C, najlepiej w tym samym garnku czy patelni, jeśli jest taka możliwość lub przełóż do naczynia żaroodpornego.

  10. Piecz pod przykryciem przez pierwsze 15 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 20 minut. W międzyczasie obróć mięso.

  11. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut.

  12. Z pozostałości, które wydobyły się podczas smażenia i pieczenia mięsa, przygotuj sos. Wyjmij roladę, a naczynie, w którym się piekła ponownie postaw na ogniu i zagęść sos łyżką mąki, możesz też dolać odrobinę wina. Całość zredukuj, żeby powstał gęsty sos.

Jak Ci smakowała moja rolada wołowa z grzybami i gorgonzolą? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania mięsne, to sprawdź też moje przepisy na pieczone klopsiki cielęce w pomidorach lub irlandzki gulasz wołowy z Guinnessem i kawą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry