Drożdżowe, odrywane bułeczki z kawałkami czekolady. Czy nie uważacie, że czasami najprostsze smaki są najlepsze? Lubię oderwać sobie taką bułeczkę albo dwie do porannej kawy. Puszystą, mięciutką i najpyszniejszą w swojej prostocie. Podkręciłam ją tylko, dodając czekoladę z migdałami, bo akurat taką miałam pod ręką i wyszło fajnie i chrupiąco. To się nazywa najlepsze śniadanie!.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki miodu
- 7 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko
- 200 ml ciepłego mleka
- 20 g miękkiego masła
- 100 g ulubionej czekolady, u mnie gorzka z migdałami
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
PORCJE: forma do pieczenia o wymiarach 28×20 cm
-
Najpierw wszystkie składniki, poza czekoladą, umieść w misce i wymieszaj. Następnie wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodziło od ręki. Uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Będzie gotowe, jeśli podwoi swoją objętość.
-
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i zagnieć kilka razy, następnie dodaj posiekaną czekoladę. Pozagniataj przez chwilę, tak żeby kawałki czekolady wymieszały się z ciastem, jednak nie za długo, bo zaczną się rozpuszczać.
-
Formę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odrywaj małe kawałki, lep niewielkie kulki i układaj obok siebie, tak żeby się nie dotykały.
-
Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 do wyrośnięcia.
-
Po tym czasie wierzch bułeczek nasmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika.
-
Na koniec piecz w temperaturze150 stopni C przez 25 – 30 minut.
Jak Ci smakowały moje puszyste, odrywane bułeczki z kawałkami czekolady? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na czekoladowe naleśniki z truskawkami lub pudding z bułką maślaną, mango i winogronami.