Jak to jest u Was? Czy lubicie jakieś świąteczne potrawy tak bardzo, że robicie je częściej niż tylko raz w roku? Ja większość z nich, w szczególności te z kapustą i grzybami, jem tylko przy wigilijnym stole i może dlatego tak mi smakują! I niech tak zostanie:) Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na tradycyjny kulebiak , który zawsze robią moja mama i babcia. Jest to pyszny, drożdżowy zawijaniec, według mnie jedno z najlepszych opakowań dla grzybów i kapusty, jakie można sobie wyobrazić.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 200 ml letniego mleka
- jajko
- 50 g miękkiego masła
- 3/4 łyżeczki soli
Farsz z kapusty i grzybów:
- 40 suszonych grzybów
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g masła
- duża cebula
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do nasmarowania
- ziarna czarnuszki
Wykonanie:
PORCJE: 2 kulebiaki o długości około 30 cm
- Farsz z kapusty i grzybów:
Najpierw kiszoną kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą lekko ponad zawartość garnka. Garnek przykryj i gotuj na średnim ogniu przez godzinę. Jeśli woda zbyt mocno odparuje podczas gotowania dolewaj co jakiś czas odrobinę wrzątku.
-
Na koniec przestudzoną kapustę odciśnij i odstaw.
-
Suszone grzyby przelej na sitku wrzątkiem, żeby je przepłukać. Następnie umieść w misce i wlej nowy wrzątek lekko ponad zawartość naczynia. Przykryj i odstaw na godzinę.
-
Na patelni rozpuść 50 g masła i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj bardzo drobno namoczone i odciśnięte z wody grzyby. Wody po namoczeniu grzybów nie wylewaj. Podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut. Co jakiś czas dolewaj wody, w której moczyły się grzyby. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem. Na koniec odparuj je zupełnie i dodaj pokrojoną, ugotowaną i odciśniętą kiszoną kapustę.
-
Podsmażaj jeszcze przez kolejne kilka minut, również dolewając co jakiś czas odrobinę wody po namoczonych grzybach. Na koniec farsz odstaw do przestygnięcia.
- Ciasto drożdżowe:
W misce wymieszaj suche drożdże, cukier, sól, jajko, masło i ciepłe mleko. Następnie zagniataj przez kilka minut, aż będzie elastyczne i sprężyste. Uformuj w kulę umieść w misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce lub do wyłączonego, ale wcześniej podgrzanego do 45 stopni C piekarnika. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
-
Jeśli używasz drożdży świeżych wcześniej przygotuj rozczyn. W tym celu wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Następnie rozczyn wlej do mąki wymieszanej z solą, jajkiem i masłem.
-
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, zagnieć kilka razy, następnie podziel na dwie równe części.
-
Każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm i rozłóż farsz, pozostawiając 2-3 cm wolnego miejsca na końcu.
-
Ciasto zwiń w roladę zaczynając od dolnego, krótszego brzegu. Łączenie nasmaruj roztrzepanym jajkiem i przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem łączeniem do dołu.
-
Odstaw przykryte ściereczką jeszcze na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Po tym czasie wierzch nasmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp czarnuszką.
-
Na koniec piecz kulebiak w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.