Kulebiak z kapustą i grzybami

Jak to jest u Was? Czy lubicie jakieś świąteczne potrawy tak bardzo, że robicie je częściej niż tylko raz w roku? Ja większość z nich, w szczególności te z kapustą i grzybami, jem tylko przy wigilijnym stole i może dlatego tak mi smakują! I niech tak zostanie:) Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na tradycyjny kulebiak , który zawsze robią moja mama i babcia. Jest to pyszny, drożdżowy zawijaniec, według mnie jedno z najlepszych opakowań dla grzybów i kapusty, jakie można sobie wyobrazić.

Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
  • 200 ml letniego mleka
  • jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 3/4 łyżeczki soli

Farsz z kapusty i grzybów:

  • 40 suszonych grzybów
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g masła
  • duża cebula
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do nasmarowania
  • ziarna czarnuszki

Wykonanie:

PORCJE: 2 kulebiaki o długości około 30 cm

  1. Farsz z kapusty i grzybów:

    Najpierw kiszoną kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą lekko ponad zawartość garnka. Garnek przykryj i gotuj na średnim ogniu przez godzinę. Jeśli woda zbyt mocno odparuje podczas gotowania dolewaj co jakiś czas odrobinę wrzątku.

  2. Na koniec przestudzoną kapustę odciśnij i odstaw.

  3. Suszone grzyby przelej na sitku wrzątkiem, żeby je przepłukać. Następnie umieść w misce i wlej nowy wrzątek lekko ponad zawartość naczynia. Przykryj i odstaw na godzinę.

  4. Na patelni rozpuść 50 g masła i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj bardzo drobno namoczone i odciśnięte z wody grzyby. Wody po namoczeniu grzybów nie wylewaj. Podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut. Co jakiś czas dolewaj wody, w której moczyły się grzyby. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem. Na koniec odparuj je zupełnie i dodaj pokrojoną, ugotowaną i odciśniętą kiszoną kapustę.

  5. Podsmażaj jeszcze przez kolejne kilka minut, również dolewając co jakiś czas odrobinę wody po namoczonych grzybach. Na koniec farsz odstaw do przestygnięcia.

  6. Ciasto drożdżowe:

    W misce wymieszaj suche drożdże, cukier, sól, jajko, masło i ciepłe mleko. Następnie zagniataj przez kilka minut, aż będzie elastyczne i sprężyste. Uformuj w kulę umieść w misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce lub do wyłączonego, ale wcześniej podgrzanego do 45 stopni C piekarnika. Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  7. Jeśli używasz drożdży świeżych wcześniej przygotuj rozczyn. W tym celu wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Następnie rozczyn wlej do mąki wymieszanej z solą, jajkiem i masłem.

  8. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, zagnieć kilka razy, następnie podziel na dwie równe części.

  9. Każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm i rozłóż farsz, pozostawiając 2-3 cm wolnego miejsca na końcu.

  10. Ciasto zwiń w roladę zaczynając od dolnego, krótszego brzegu. Łączenie nasmaruj roztrzepanym jajkiem i przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem łączeniem do dołu.

  11. Odstaw przykryte ściereczką jeszcze na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  12. Po tym czasie wierzch nasmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp czarnuszką.

  13. Na koniec piecz kulebiak w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.

Jak Ci smakował mój kulebiak z kapustą i grzybami? Jeśli szukasz innych pomysłów na świąteczne dania, to sprawdź też moje przepisy na paszteciki z grzybami leśnymi lub wieniec drożdżowy z cynamonem, żurawiną i pomarańczą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top