Czy macie już zaplanowane potrawy na świąteczny stół? Jeśli nie, to mam dla Was ciekawą propozycję, bez której nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Smakowite i aromatyczne paszteciki z grzybami leśnymi. Uwielbiam je z wielu powodów, ale przede wszystkim za to, że w nadzieniu są tylko i wyłącznie leśne grzyby, których smak jest nie do podrobienia. Ponadto przepyszne, kruche drożdżowe ciasto i chrupiące ziarenka maku na wierzchu. Można je wcinać solo, ale z domowym czerwonym barszczem tworzą duet idealny.
Składniki:
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 250 g mąki
- 70 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Farsz z grzybów leśnych:
- 150 g suszonych grzybów leśnych
- 3-4 cebulki szalotki około 100g
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Wykonanie:
PORCJE: 20 – 23 pasztecików
- Farsz grzybowy:
Najpierw suszone grzyby umieść w misce i zalej wodą, odstaw na całą noc. Namoczone grzyby wraz z wodą po namoczeniu gotuj przez około 30 minut. Następnie odcedź i drobno pokrój. Nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów, będzie potrzebna podczas smażenia.
-
Na patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i podsmażaj na średnim ogniu. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Farsz podsmażaj przez około 15 minut, żeby grzyby były miękkie. Od czasu do czasu podlewaj wodą po ugotowanych grzybach.
-
Na koniec dodaj tymianek i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia lub na całą noc. Wtedy farsz dobrze się przegryzie.
- Ciasto krucho-drożdżowe:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę, sól, suche drożdże i cukier. Następnie dodaj jajko, kwaśną śmietanę i pokrojone w kostkę zimne masło.
-
Ciasto zagniataj, aż uzyskasz zwartą konsystencję. Możesz je od razu rozwałkować lub pozostawić na noc w lodówce i użyć następnego dnia.
-
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj w kształt prostokąta i rozłóż grzybowy farsz. Następnie ciasto zwiń w roladę zaczynając od dłuższego boku.
Roladę pokrój na około 5 cm kawałki. -
Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie na każdym rozsmaruj roztrzepane jajko i oprósz makiem.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut, aż będą delikatnie zarumienione.
Jak Ci smakowały moje paszteciki z grzybami leśnymi? Jeśli szukasz innych świątecznych inspiracji, to sprawdź też moje przepisy na wieniec drożdżowy z cynamonem, żurawiną i pomarańczą lub świąteczne pierniczki.