Paszteciki z grzybami leśnymi

Czy macie już zaplanowane potrawy na świąteczny stół? Jeśli nie, to mam dla Was ciekawą propozycję, bez której nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Smakowite i aromatyczne paszteciki z grzybami leśnymi. Uwielbiam je z wielu powodów, ale przede wszystkim za to, że w nadzieniu są tylko i wyłącznie leśne grzyby, których smak jest nie do podrobienia. Ponadto przepyszne, kruche drożdżowe ciasto i chrupiące ziarenka maku na wierzchu. Można je wcinać solo, ale z domowym czerwonym barszczem tworzą duet idealny.

Paszteciki z grzybami leśnymi

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • 250 g mąki
  • 70 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Farsz z grzybów leśnych:

  • 150 g suszonych grzybów leśnych
  • 3-4 cebulki szalotki około 100g
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

PORCJE: 20 – 23 pasztecików

  1. Farsz grzybowy:

    Najpierw suszone grzyby umieść w misce i zalej wodą, odstaw na całą noc. Namoczone grzyby wraz z wodą po namoczeniu gotuj przez około 30 minut. Następnie odcedź i drobno pokrój. Nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów, będzie potrzebna podczas smażenia.

  2. Na patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i podsmażaj na średnim ogniu. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Farsz podsmażaj przez około 15 minut, żeby grzyby były miękkie. Od czasu do czasu podlewaj wodą po ugotowanych grzybach.

  3. Na koniec dodaj tymianek i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia lub na całą noc. Wtedy farsz dobrze się przegryzie.

  4. Ciasto krucho-drożdżowe:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę, sól, suche drożdże i cukier. Następnie dodaj jajko, kwaśną śmietanę i pokrojone w kostkę zimne masło.

  5. Ciasto zagniataj, aż uzyskasz zwartą konsystencję. Możesz je od razu rozwałkować lub pozostawić na noc w lodówce i użyć następnego dnia.

  6. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj w kształt prostokąta i rozłóż grzybowy farsz. Następnie ciasto zwiń w roladę zaczynając od dłuższego boku.
    Roladę pokrój na około 5 cm kawałki.

  7. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie na każdym rozsmaruj roztrzepane jajko i oprósz makiem.

  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut, aż będą delikatnie zarumienione.

Jak Ci smakowały moje paszteciki z grzybami leśnymi? Jeśli szukasz innych świątecznych inspiracji, to sprawdź też moje przepisy na wieniec drożdżowy z cynamonem, żurawiną i pomarańczą lub świąteczne pierniczki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry