Unoszący się w domu zapach cynamonowego, drożdżowego wieńca z żurawiną i pomarańczą wprawia mnie w błogi, świąteczny nastrój. A Wy jak macie? Jakie zapachy kojarzą się Wam ze świętami? Przygotowując ten wypiek inspirowałam się cynamonowymi bułeczkami, które po prostu uwielbiam. Jednak tym razem chciałam, żeby powstała jedna, duża bułeczka, jeszcze bardziej aromatyczna i bogata w świąteczne smaki. Dlatego mój wieniec drożdżowy oprócz cynamonu ma w nadzieniu także suszoną żurawinę, wanilię i skórkę pomarańczową.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 50 g masła
- 250 ml mleka 3,2%
- 50 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- garść suszonej żurawiny
- roztrzepane jajko do nasmarowania ciasta
Nadzienie:
- 150 g masła
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 3 godziny
- Ciasto drożdżowe:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę, sól, kardamon i suche drożdże.
-
Następnie w rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło i cukier, a powstałą mieszaninę wlej do miski z mąką. (Jeśli używasz drożdży świeżych dodaj je tutaj zamiast do ciasta, zrób zaczyn i dodaj jeszcze 2 łyżki mąki).
-
Całość zagniataj przez kilka minut, żeby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Podczas zagniatania lekko podsypuj mąką. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Nadzienie:
W miseczce wymieszaj miękkie masło z cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym i skórka z pomarańczy.
-
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Rozsmaruj na nim cynamonowe nadzienie, pozostawiając około 2-3 cm wolnych brzegów. Na nadzieniu rozsyp suszoną żurawinę. Brzegi nasmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby ciasto lepiej się zlepiło. Na koniec ciasto zwiń w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu.
-
Powstałą roladę przetnij ostrym nożem wzdłuż. Obie części ułóż rozciętą częścią ku górze i zacznij z nich zaplatać warkocz. Następnie uformuj go w wieniec.
-
Ciasto przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie wierzch nasmaruj roztrzepanym jajkiem.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.
Jak Ci smakował mój wieniec drożdżowy z cynamonem, żurawiną i pomarańczą? Jeśli szukasz innych pomysłów na świąteczne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę ze słonym karmelem i czekoladą lub świąteczne pierniczki.