Syrop imbirowo-gruszkowy

Jesień i zima to czas, w którym uwielbiam pić zimowe herbaty czy kawy. Zapach cynamonu, pomarańczy, czy imbiru unosi się w moim domu niemal codziennie. Wprawia mnie to w doskonały nastrój, relaksuje, a w powietrzu czuć zbliżające się święta. Dodatkowo te wszystkie składniki są bardzo zdrowe i codziennie budują moją odporność, a także pomagają podczas przeziębienia. Dzisiaj proponuję Wam rozgrzewający syrop imbirowo-gruszkowy.

W przygotowaniu tego typu syropów pomaga mi wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings, dzięki niej trwa to dosłownie chwilę. Syropy mogę przygotować z różnych składników, w zależności od tego, na co w danym momencie przyjdzie mi ochota i nastrój. Jeśli chodzi o wyciskarki wolnoobrotowe, to tę polecam Wam bez dwóch zdań. To profesjonalny sprzęt, prawdziwy Rolls-Royce wśród wyciskarek. Dzięki wolnym obrotom przystosowanym do rodzaju owocu, otrzymuję sok, który zachowuje swoje wartości odżywcze i enzymy. Wyciskarka Kuvings skonstruowana jest tak, żeby jej mycie i składanie było jak najwygodniejsze i gwarantuję Wam, że rzeczywiście tak jest. Dlatego używam jej prawie codziennie razem z moimi dziećmi.

Syrop gruszkowo-imbirowy

Składniki:

  • 4 duże gruszki
  • 50 g obranego korzenia imbiru
  • nieduża pomarańcza
  • 3 laski cynamonu lub łyżeczka cynamonu w proszku
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 min..

PORCJE: 300-400 ml syropu

  1. Najpierw gruszki dokładnie umyj, nie musisz ich obierać ze skórki. Powinny być dość twarde i najlepiej trzymać je w lodówce, żeby były zimne. Z takich owoców podczas wyciskania uzyskasz największą objętość soku.

  2. Imbir obierz ze skórki, najlepiej łyżeczką i odważ około 50 g.

  3. Pomarańczę wyparz i obierz ze skórki, podziel na mniejsze części.

  4. Owoce i imbir wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej. Powstały sok przelej do rondelka, dodaj 3 laski cynamonu i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Płyn powinien zredukować się o niecałe 50%.

  5. Po tym czasie zdejmij sok z ognia i odczekaj, aż trochę przestygnie. Następnie dodaj około 2 łyżki miodu. Na koniec całość dokładnie wymieszaj i przelej do słoiczka. Po przestygnięciu przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

  6. Syrop gruszkowo-imbirowy to idealany dodatek do zimowej rozgrzewającej herbaty, kawy, koktajli lub jako napar z gorącą wodą.

Jak Wam smakował mój rozgrzewający syrop imbirowo-gruszkowy? Jeśli szukasz innych pomysłów na napoje, to sprawdź też moje przepisy na świeżo wyciskane soki dla dzieci lub kawę mrożoną z syropem gruszkowym i wanilią. W ich wykonaniu pomoże Ci wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings, którą możesz kupić taniej dzięki mojej zniżce. Sprawdź to klikając w poniższy baner!

Współpraca

Kuvings Promocja InMyKitchen

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry