Święta zbliżają się wielkimi krokami i pora w końcu rozpocząć do nich przygotowania. Wiele z nas nie wyobraża sobie tego czasu bez aromatycznego i korzennego smaku piernika. Ale czy istnieje coś takiego jak piernik idealny? Oczywiście! Właśnie udostępniłam na niego przepis 😉 Mój ulubiony piernik, który nie równa się z żadnym innym jest przełożony powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą. Najważniejsze jest jednak ciasto, które jest wilgotne, miękkie, nie kruszy się przy krojeniu, a jego smak jest bardzo intensywny od korzennych przypraw. Jak uzyskać takie ciacho? Dodałam melasę, która nadaje piernikowi karmelowego, bardzo słodkiego posmaku oraz wilgotny, lekko klejący cukier muscovado. Te dwa składniki sprawiają, że piernik wychodzi przepyszny.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 100 g masła
- 150 g ciemnego cukru muscovado
- 150 g melasy
- 200 ml mleka 3,2%
- średnie jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady o zawartości kakao około 50%
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie:
PORCJE: prostokątna forma o wymiarach 25cm x 11cm
-
Najpierw do rondelka wlej mleko, wsyp cukier muscovado i podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
-
Następnie w misce wymieszaj mąkę, imbir, cynamon, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.
-
Kiedy mleko z cukrem przestygnie wlej je do miski z mąką i przyprawami. Następnie zacznij miksować mikserem na małym obrotach.
-
Wbij jajko, dodaj kawałki masła w temperaturze pokojowej i wlej melasę. Całość miksuj do połączenia składników.
-
Masa będzie dosyć rzadka, dlatego najlepiej, żeby forma do pieczenia była nieprzepuszczalna.
-
Formę wysmaruj masłem i wlej masę na piernik.
-
Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 45 -55 minut do suchego patyczka.
-
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego przestygnięcia, najlepiej na całą noc. Następnie przekrój je wzdłuż. Na dolnej części rozsmaruj powidła śliwkowe i przykryj drugą połówką.
- Czekoladowa polewa:
W rondelku podgrzej mleko i dodaj połamaną w kostkę czekoladę. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę soli.
-
Przygotowane wcześniej ciasto pokryj całe polewą czekoladową. Najlepiej rozprowadzać czekoladę pędzelkiem.
Jak Ci smakował mój piernik z powidłami śliwkowymi i czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na świąteczne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na wieniec drożdżowy z cynamonem, żurawiną i pomarańczą lub tartę ze słonym karmelem i czekoladą.