Piliście już w tym roku grzańca? U mnie sezon na grzane wino oficjalnie rozpoczęty i plan na dzisiejsze popołudnie wygląda następująco: najpierw długi spacer, a po powrocie do domu… Szklaneczka bardzo aromatycznego, pachnącego korzennymi przyprawami, pomarańczą i wanilią grzańca z dodatkiem żurawiny i odrobiną miodu. Co Wy na to? Napijecie się ze mną?
Składniki:
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- szklanka soku z żurawiny
- 1/4 szklanki brandy, koniaku lub grappy (opcjonalnie)
- średnia pomarańcza
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 laski cynamonu lub 3/4 łyżeczki w proszku
- 8-10 goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 laski wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- miód
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
-
Najpierw do rozgrzanego garnka dodaj laski cynamonu, goździki i anyż, pozostaw na kilka sekund, żeby z przypraw wydobył się aromat. Następnie wlej szklankę soku żurawinowego, butelkę wina oraz brandy.
-
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka końcówką noża lub łyżeczką. Następnie dodaj do wina wraz z strąkiem.
-
Pomarańcze przelej wrzątkiem i pokrój w plasterki. Wrzuć do wina.
-
Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
-
Wino podgrzewaj przez około 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia, żeby alkohol nie wyparował. Następnie zdejmij z palnika i dodaj sporą łyżkę miodu. Na koniec zamieszaj i przelej do szklaneczek. Możesz też wino podgrzać, przykryć garnek przykrywką, zdjąć z palnika i pozostawić na kilka godzin, żeby mocniej przeszło przyprawami. Przed podaniem ponownie podgrzej i dosłodź miodem.
Jak Ci smakowało moje rozgrzewające i aromatyczne grzane wino z żurawiną? Jeśli szukasz innych pomysłów na pokrzepiające, gorące napoje, to sprawdź też moje przepisy na karmelowe latte macchciato z posypką orzechową lub Idealnie kremową i gęstą gorącą czekoladę.