Karmelowe latte macchiato przygotowuję najczęściej wtedy, kiedy w lodówce zostaje mi końcówka domowego słonego karmelu. Przygotowując ten włoski klasyk zawsze zachowuję odpowiednie proporcje mleka i kawy, lubię kiedy nie jest ona zbyt mleczna, a smak kawy jest dość mocno wyczuwalny. Słony karmel i posypka z ciasteczek owsianych oraz orzechów to wariacja na temat latte macchiato, która przemienia ten napój w pyszny i lekki deser.
Składniki:
- 2 shoty espresso
- 150 ml mleka
- 2 łyżki słonego karmelu – przepis
- 2 ciasteczka owsiane
- garść orzechów np. pekan, włoskie, laskowe, migdały
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 1
- Orzechowa posypka:
Najpierw w malakserze zmiksuj na piasek ciastka owsiane wraz z orzechami.
-
Dobrze schłodzone mleko spień spieniaczem do mleka. Jeśli masz spieniacz ręczny na baterie, to wcześniej lekko podgrzej mleko w garnku. Jeśli nie masz żadnego spieniacza, podgrzane mleko przelej do słoika, zamknij i porządnie wstrząśnij, aż powstanie pianka.
-
Na dno wysokiej szklanki wlej łyżkę słonego karmelu, następnie dodaj spienione mleko wraz z pianką.
-
Po ściance szklanki wlej powoli podwójne espresso. To sprawi, że utworzy się warstwa mleka, kawy i pianki mlecznej.
-
Na koniec obsyp wierzch napoju odrobiną posypki orzechowej i oblej łyżką karmelu.
Jak Ci smakowało moje karmelowe latte macchiato z orzechową posypką? Jeśli szukasz innych pomysłów na kawy smakowe, to sprawdź też moje przepisy na kawę mrożoną z syropem gruszkowym i wanilią lub orzeźwiające espresso z tonikiem.