Karmelowe latte macchciato z posypką orzechową

Karmelowe latte macchiato przygotowuję najczęściej wtedy, kiedy w lodówce zostaje mi końcówka domowego słonego karmelu. Przygotowując ten włoski klasyk zawsze zachowuję odpowiednie proporcje mleka i kawy, lubię kiedy nie jest ona zbyt mleczna, a smak kawy jest dość mocno wyczuwalny. Słony karmel i posypka z ciasteczek owsianych oraz orzechów to wariacja na temat latte macchiato, która przemienia ten napój w pyszny i lekki deser.

Latte z karmelem i posypką orzechową

Składniki:

  • 2 shoty espresso
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki słonego karmelu – przepis
  • 2 ciasteczka owsiane
  • garść orzechów np. pekan, włoskie, laskowe, migdały

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 1

  1. Orzechowa posypka:

    Najpierw w malakserze zmiksuj na piasek ciastka owsiane wraz z orzechami.

  2. Dobrze schłodzone mleko spień spieniaczem do mleka. Jeśli masz spieniacz ręczny na baterie, to wcześniej lekko podgrzej mleko w garnku. Jeśli nie masz żadnego spieniacza, podgrzane mleko przelej do słoika, zamknij i porządnie wstrząśnij, aż powstanie pianka.

  3. Na dno wysokiej szklanki wlej łyżkę słonego karmelu, następnie dodaj spienione mleko wraz z pianką.

  4. Po ściance szklanki wlej powoli podwójne espresso. To sprawi, że utworzy się warstwa mleka, kawy i pianki mlecznej.

  5. Na koniec obsyp wierzch napoju odrobiną posypki orzechowej i oblej łyżką karmelu.

Jak Ci smakowało moje karmelowe latte macchiato z orzechową posypką? Jeśli szukasz innych pomysłów na kawy smakowe, to sprawdź też moje przepisy na kawę mrożoną z syropem gruszkowym i wanilią lub orzeźwiające espresso z tonikiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry