Szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky

Szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky jest doskonałym rozwiązaniem w sytuacji, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcesz zachwycić gości pysznym deserem. Wykonasz go naprawdę ekspresowo. Łączy w sobie elementy tiramisu w kombinacji z aromatem whisky i świeżymi, kwaśnymi jeżynami. Nie dość, że obłędnie smakuje, to na dodatek świetnie wygląda, po prostu deser idealny.

Szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky

Składniki:

  • 200 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka kawy (1 espresso dopełnione wodą)
  • 40 ml whisky
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • szklanka jeżyn

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2

  1. Przygotuj dwa pucharki do deserów.

  2. W misce ubij śmietanę, następnie dodaj mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszaj mikserem na małych obrotach, tak żeby składniki dobrze się połączyły.

  3. W głębokim talerzu wymieszaj kawę z whisky i nasącz w tym biszkopty.

  4. W pucharkach układaj kolejno warstwy: biszkopty (po dwa na jedną warstwę), krem mascarpone, jeżyny, biszkopty, krem mascarpone i na koniec ponownie jeżyny.Szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky

Czy smakował Ci mój szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne desery, to sprawdź koniecznie moje przepisy na mini serniczki z mango i białą czekoladą, truskawki z jogurtem greckim o smaku masła orzechowego lub szybki deser z mascarpone i owocami z kompotu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry