Szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky jest doskonałym rozwiązaniem w sytuacji, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcesz zachwycić gości pysznym deserem. Wykonasz go naprawdę ekspresowo. Łączy w sobie elementy tiramisu w kombinacji z aromatem whisky i świeżymi, kwaśnymi jeżynami. Nie dość, że obłędnie smakuje, to na dodatek świetnie wygląda, po prostu deser idealny.
Składniki:
- 200 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka kawy (1 espresso dopełnione wodą)
- 40 ml whisky
- 8 podłużnych biszkoptów
- szklanka jeżyn
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Przygotuj dwa pucharki do deserów.
-
W misce ubij śmietanę, następnie dodaj mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszaj mikserem na małych obrotach, tak żeby składniki dobrze się połączyły.
-
W głębokim talerzu wymieszaj kawę z whisky i nasącz w tym biszkopty.
-
W pucharkach układaj kolejno warstwy: biszkopty (po dwa na jedną warstwę), krem mascarpone, jeżyny, biszkopty, krem mascarpone i na koniec ponownie jeżyny.
Czy smakował Ci mój szybki deser z jeżynami, mascarpone, kawą i nutką whisky? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne desery, to sprawdź koniecznie moje przepisy na mini serniczki z mango i białą czekoladą, truskawki z jogurtem greckim o smaku masła orzechowego lub szybki deser z mascarpone i owocami z kompotu.