Mini serniczki z mango i białą czekoladą to moja propozycja na ekspresowy deser, idealny na gorące, letnie dni. Doskonałe połączenie słodkiej białej czekolady i świeżego smaku mango, nadającego całości nieco egzotycznego charakteru. Z pewnością polubią go także dzieci. Tylko kilka składników, ponadto bardzo szybki i prosty przepis, musisz go spróbować.

Składniki:
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 120 g serka śmietankowego
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 kruche ciasteczka
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
PORCJE: 2
-
W rondelku podgrzej śmietankę, nie doprowadzając do wrzenia.
-
Dodaj posiekaną białą czekoladę, odczekaj około minutę, aż czekolada się roztopi. Następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania lejącej konsystencji.
-
Na koniec dodaj do masy serek śmietankowy i dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby masa dobrze się schłodziła.
-
Mango obierz, usuń pestkę i zmiksuj z sokiem z cytryny.
-
Przygotuj dwa pucharki. Do każdego przełóż wcześniej przygotowany krem z białej czekolady.
-
Następnie wlej puree z mango i posyp pokruszonymi ciasteczkami. Deser jest gotowy.
Czy smakowały Ci moje mini serniczki z mango i białą czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie desery, to sprawdź moje przepisy na mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone, truskawki z jogurtem greckim o smaku masła orzechowego lub jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone.