Mini serniczki z mango i białą czekoladą

Mini serniczki z mango i białą czekoladą to moja propozycja na ekspresowy deser, idealny na gorące, letnie dni. Doskonałe połączenie słodkiej białej czekolady i świeżego smaku mango, nadającego całości nieco egzotycznego charakteru. Z pewnością polubią go także dzieci. Tylko kilka składników, ponadto bardzo szybki i prosty przepis, musisz go spróbować.

Mini serniczki z białą czekoladą i mango

Składniki:

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 kruche ciasteczka

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 minut

PORCJE: 2

  1. W rondelku podgrzej śmietankę, nie doprowadzając do wrzenia.

  2. Dodaj posiekaną białą czekoladę, odczekaj około minutę, aż czekolada się roztopi. Następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania lejącej konsystencji.

  3. Na koniec dodaj do masy serek śmietankowy i dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby masa dobrze się schłodziła.

  4. Mango obierz, usuń pestkę i zmiksuj z sokiem z cytryny.

  5. Przygotuj dwa pucharki. Do każdego przełóż wcześniej przygotowany krem z białej czekolady.

  6. Następnie wlej puree z mango i posyp pokruszonymi ciasteczkami. Deser jest gotowy.mini serniczki z mango i białą czekoladą

Czy smakowały Ci moje mini serniczki z mango i białą czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie desery, to sprawdź moje przepisy na mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone, truskawki z jogurtem greckim o smaku masła orzechowego lub jogurtowy sernik na zimno z malinami i mascarpone.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top