Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku nie mogło oczywiście zabraknąć u mnie przepisu na pączki. Jednak, żeby nie było nudno, kształt zmieniłam na pączki amerykańskie z dziurką. Do nich przygotowałam dwie propozycje polewy, z których pierwsza to bardzo słodka biała czekolada przełamana owocem borówki. Natomiast druga wersja jest bardziej klasyczna i wyrafinowana, czyli polewa z czekolady deserowej w towarzystwie kwaśnej czerwonej porzeczki. Dodatkowo z pączków z dziurką pozostały małe okrągłe kawałki ciasta, z których usmażyłam przepyszne mini pączki.
Składniki:
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 400 g pszennej mąki chlebowej typ 750
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży (5 g)
- 3 łyżki whisky
- biała czekolada
- czekolada deserowa
- 200 g śmietany 30%
- borówki
- czerwona porzeczka
- cukier puder do posypania mini pączków
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
-
Najpierw podgrzej mleko. Następnie dodaj masło i wymieszaj, aż tłuszcz rozpuści się w mleku i odstaw. W misce ubij jajko, wlej mleko z masłem i całość wymieszaj.
-
W drugim naczyniu połącz wszystkie suche składniki, czyli mąkę z drożdżami, solą, cukrem.
-
Do suchych składników wlej masę jajeczną i całość wymieszaj. Na koniec wlej whisky i wyrabiaj ciasto rękoma kilka minut, aż uzyskasz zwarte, elastyczne ciasto.
-
Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni C, następnie go wyłącz. Ciasto pozostaw w piekarniku przez godzinę.
-
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Następnie wykrawaj szklanką koła, a w środku każdego z nich wykrawaj mniejsze koło ( ja użyłam kieliszka do nalewki).
-
Oponki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. To samo zrób z małymi krążkami ciasta, które powstały z wykrawania środka oponki (z nich usmażysz mini pączki).
-
W garnku rozgrzej około litr oleju rzepakowego i smaż wyrośnięte oponki, aż będą zrumienione z każdej strony. Podczas smażenia obróć na drugą stronę, podobnie postępuj z mini pączkami. Usmażone oponki i pączki odkładaj na ręcznik papierowy, żeby oddały trochę tłuszczu.
- Krem z białej i deserowej czekolady:
Najpierw w rondelku podgrzej 50 g śmietany. Następnie naczynie zdejmij z palnika i dodaj połamaną białą czekoladę. Odczekaj chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać i zacznij intensywnie mieszać widelcem do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Czekoladę przelej do głębokiego talerza.
W tym samym rondlu, nie myjąc go, powtórz czynność z czekoladą deserową, jednak tym razem wlej 150 g śmietany 30%. -
Część usmażonych oponek zanurz w płynnej białej czekoladzie, a część w czekoladzie deserowej, a następnie odkładaj na talerz. Na koniec udekoruj borówkami i czerwoną porzeczką
- Mini pączki oprósz cukrem pudrem.