Sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą

Mój mąż jest wielkim fanem serników i gdy usłyszał że chcę zrobić ciasto z jagodami nie miałam innego wyjścia niż upieczenie sernika. W rezultacie powstał bardzo ciekawy przepis z niezwykłą kompozycją smakową. Sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą ma doskonały balans słodyczy z kwaśnymi jagodami i serem, a nutka lawendy dodaje mu niepowtarzalnego charakteru i aromatu. Jestem pewna, że wejdzie na stałe do naszego domowego menu.

sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą

Składniki:

Spód:
  • 200 g ciastek owsianych
  • 50 g masła
Jagodowa masa sernikowa:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 600 g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 4 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka jagód mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżeczka kwiatów suszonej lawendy
Polewa z białej czekolady:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany 30 %
  • szczypta soli

Wykonanie:

PORCJE: 12

  1. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Spód:

    W blenderze umieść ciastka owsiane i zmiksuj na proszek. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia składników. Następnie całość wysyp na dno formy, dokładniej wyrównaj powierzchnię i uklep. Tak przygotowaną formę umieść w lodówce na czas przygotowania masy sernikowej.

  3. Jagodowa masa sernikowa:

    W dużej misce ubij śmietanę po czym dodawaj kolejno cukier, serek śmietankowy oraz jajka i zmiksuj tylko do połączenia składników. Następnie w osobnym naczyniu zblenduj 1 szklankę jagód. Jeśli używasz jagód mrożonych, zostaw je na noc na sitku do rozmrożenia. Suszone kwiaty lawendy utrzyj w moździerzu lub posiekaj jak najdrobniej. Na koniec puree jagodowe i roztarte kwiaty lawendy dodaj do masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.

  4. Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na 160 stopni C. Piecz przez około 1,5 godziny (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Ciasto pozostaw w piekarniku na 30 minut. Następnie wyjmij sernik odstaw do całkowitego ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na całą noc.

  5. Polewa z białej czekolady:

    W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj połamaną białą czekoladę i szczyptę soli. Odczekaj minutę i energicznie zamieszaj rózgą, żeby czekolada połączyła się ze śmietaną i powstała gładka, lejąca masa. Polewę odstaw do przestudzenia.

  6. Na koniec na zimnym serniku rozprowadź przestudzoną polewę z białej czekolady i ponownie wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Jak Ci się podoba mój przepis na sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to sprawdź inne moje przepisy, takie jak ciasto czekoladowe ze śliwkami w słonym karmelu lub ciasto z borówkami, cytryną i jogurtem greckim.

2 thoughts on “Sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą”

    1. Hej, ja ten sernik robiłam na serkach typu philadelphia, one mają trochę bardziej zbitą konsystencję, ale to też zależy od firmy. Sernik kg jest trochę mniej zwarty, więc proponuję dać trochę mniej śmietanki, około 250 ml. Jeśli chodzi o lawendę, to na pewno przez internet, a stacjonarnie w klepach zielarskich, z herbatą, czasami też są w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością 🙂 Daj znać jak wyszedł 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry