Sernik jagodowy z kruszonką

Tego ciasta musicie koniecznie spróbować, bo ja zakochałam się w nim od pierwszego kęsa… Sernik jagodowy z kruszonką, która jest nie tylko na wierzchu, ale też na spodzie. Dzięki temu jest podwójnie pyszne i mnie pracochłonne. Wystarczy tylko przygotować kruszonkę i masę sernikową. Ja do swojego sernika użyłam jagód, ale możecie go też zrobić z truskawkami, malinami, wiśniami… cokolwiek akurat macie w zamrażalniku a uwierzcie mi, że wyjdzie pyszny.

Sernik jagodowy z kruszonką

Składniki:

Kruszonka:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Masa sernikowa:

  • 250 g mascarpone
  • 270 g serka śmietankowego typu cream cheese
  • 70 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szklanka jagód mrożonych lub świeżych
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub pasta waniliowa

Lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 20 min..

PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm

  1. Kruszonka:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie dodaj zimne pokrojone w kostkę masło oraz wbij jajka. Składniki rozcieraj w dłoniach, aż powstaną mniejsze i większe grudki ciasta.

  2. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wsyp 2/3 kruszonki. Rozłóż ją na dnie oraz uformuj boki. Nie muszą być dokładne. Dno i boki delikatnie przygnieć, ale nie za mocno. Formę oraz pozostałą 1/3 kruszonki wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

  3. Masa sernikowa:

    W naczyniu umieść serek śmietankowy, mascarpone, wsyp cukier puder, wanilię oraz wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

  4. Na spód z kruszonki wylej połowę masy sernikowej. Na niej rozsyp jagody. Jeśli używasz mrożonych, koniecznie rozmroź je na sitku, tak żeby dokładnie oddzielić powstały sok.

  5. Na jagodach rozłóż drugą połowę masy.

  6. Na koniec wierzch obsyp pozostałą kruszonką.

  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 55 -60 minut.

  8. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

  9. Lukier:

    Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.

  10. Na koniec upieczony i ostudzony sernik oblej lukrem.

Jak Ci smakował mój sernik jagodowy z kruszonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na sernik cynamonowy ze speculoos, kajmakiem i pekanami, prosty sernik z kajmakiem i słonymi orzeszkami lub sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą.

2 thoughts on “Sernik jagodowy z kruszonką”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry