Tego ciasta musicie koniecznie spróbować, bo ja zakochałam się w nim od pierwszego kęsa… Sernik jagodowy z kruszonką, która jest nie tylko na wierzchu, ale też na spodzie. Dzięki temu jest podwójnie pyszne i mnie pracochłonne. Wystarczy tylko przygotować kruszonkę i masę sernikową. Ja do swojego sernika użyłam jagód, ale możecie go też zrobić z truskawkami, malinami, wiśniami… cokolwiek akurat macie w zamrażalniku a uwierzcie mi, że wyjdzie pyszny.
Składniki:
Kruszonka:
- 250 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Masa sernikowa:
- 250 g mascarpone
- 270 g serka śmietankowego typu cream cheese
- 70 g cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka jagód mrożonych lub świeżych
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub pasta waniliowa
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 20 minut
PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm
- Kruszonka:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Następnie dodaj zimne pokrojone w kostkę masło oraz wbij jajka. Składniki rozcieraj w dłoniach, aż powstaną mniejsze i większe grudki ciasta.
-
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wsyp 2/3 kruszonki. Rozłóż ją na dnie oraz uformuj boki. Nie muszą być dokładne. Dno i boki delikatnie przygnieć, ale nie za mocno. Formę oraz pozostałą 1/3 kruszonki wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
- Masa sernikowa:
W naczyniu umieść serek śmietankowy, mascarpone, wsyp cukier puder, wanilię oraz wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
-
Na spód z kruszonki wylej połowę masy sernikowej. Na niej rozsyp jagody. Jeśli używasz mrożonych, koniecznie rozmroź je na sitku, tak żeby dokładnie oddzielić powstały sok.
-
Na jagodach rozłóż drugą połowę masy.
-
Na koniec wierzch obsyp pozostałą kruszonką.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 55 -60 minut.
-
Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Lukier:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.
-
Na koniec upieczony i ostudzony sernik oblej lukrem.
Jak Ci smakował mój sernik jagodowy z kruszonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na sernik cynamonowy ze speculoos, kajmakiem i pekanami, prosty sernik z kajmakiem i słonymi orzeszkami lub sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą.
Czy mrożone jagody rozmrażamy?
tak, koniecznie 🙂