Sernik cynamonowy ze speculoos, kajmakiem i pekanami

Świąteczny sernik cynamonowy ze spodem z ciasteczek speculoos, oblany słonym kajmakiem i udekorowany prażonymi orzechami pekan. Te wszystkie smaki tak doskonale się ze sobą łączą, że to ciasto jest po prostu perfekcyjne! Jeśli będziecie je przygotowywali dokładnie według moich wskazówek, to po upieczeniu nie opadnie i nie pęknie, a konsystencja będzie idealna dla naszego podniebienia.

Sernik cynamonowy z ciasteczkami speculos, kajmakiem i orzechami pekan

Składniki:

Masa na sernik:

  • 1 kg twarogu na sernik (wybierz ten z dobrym składem, u mnie tylko śmietanka)
  • 100 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią – 12 g
  • 100 g kwaśnej śmietany 18% (około 1/2 szklanki)
  • 4 duże jajka
  • łyżeczka cynamonu

Spód z ciasteczek speculos:

  • 150 g ciastek speculos
  • 10 g masła

Do podania:

  • 4-5 łyżek kajmaku
  • orzechy pekan

Wykonanie:

PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm

  1. Spód z ciastek speculos:

    Najpierw w rondelku rozpuść masło i dodaj zmielone w blenderze ciastka. Następnie całość wymieszaj i przełóż do okrągłej formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj spód, utwardzając go dnem szklanki. Odstaw.

  2. Masa na sernik:

    W misce umieść twaróg, kwaśną śmietanę i zacznij ubijać mikserem na najniższych obrotach, żeby masa była jak najmniej napowietrzona. Dodawaj porcjami cukier puder i dalej miksuj. Później dodaj cukier waniliowy oraz cynamon. Na koniec dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując tylko do połączenia składników.

  3. Gotową masę przelej do formy na wcześniej uformowany spód i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni C.

  4. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 125 stopni C i piecz jeszcze przez 45 minut.

  5. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze na 40 minut.

  6. Całkowicie wystudzone ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub najlepiej na całą noc.

  7. Na koniec, przed samym podaniem udekoruj karmelem oraz orzechami pekan.

  8. Kajmak możesz wcześniej podgrzać i dodać 1/4 łyżeczki soli do smaku, a orzechy pekan uprażyć w piekarniku (180 stopni C przez 15 minut).

Jak Ci smakował mój sernik cynamonowy z ciasteczkami speculoos, kajmakiem i pekanami? Jeśli szukasz innych pomysłów na świąteczne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę z orzechami w słonym karmelu lub wieniec drożdżowy z cynamonem, żurawiną i pomarańczą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry