Kochacie orzechy? A co powiecie na tartę orzechową? To chyba jeden z najpyszniejszych deserów, jakie dotychczas jadłam! Serio! Chrupiące orzechy pekan i włoskie skąpane w domowym słonym karmelu, a to wszystko ułożone na chrupiącym, maślanym spodzie. Ta tarta z orzechami w słonym karmelu smakuje po prostu nieziemsko. Ja zrobiłam ją w małej okrągłej formie i wyszło zdecydowanie za mało, więc nie ograniczajcie się i wybierzcie największą formę, jaką macie. Użyjcie podwójnej ilości składników w porównaniu do mojego przepisu, na pewno nie pożałujecie:)
Składniki:
Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- żółtko z małego jajka
- łyżka śmietany 18%
- 100 g masła
- szczypta soli
Orzechy w słonym karmelu:
- 200 g orzechów pekan i włoskich (łącznie)
- 170 g cukru
- 50 ml wody
- 70 ml śmietanki 30%
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
PORCJE: okrągła forma o średnicy 20 cm
- Kruche ciasto:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, żółtko oraz łyżkę śmietany. Wszystkie składniki wyrabiaj do uzyskania jednolitej zwartej konsystencji. Nie za długo, żeby zachować jak najniższą temperaturę masła. Następnie blat podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Ciasto przełóż do okrągłej formy i uformuj spód z bokami o wysokości 4-5 cm. Tak przygotowany przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i ponakłuwaj widelcem.
-
Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20-25 minut, aż delikatnie się zarumieni. Odstaw do przestygnięcia
- Orzechy w słonym karmelu:
Orzechy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 10 – 12 minut. Następnie wyjmij i odstaw do przestygnięcia
-
W rondelku wymieszaj cukier z wodą. Podgrzewaj na małym ogniu, aż mieszanina zacznie delikatnie bulgotać. Podczas tego procesu nie mieszaj zawartości rondla. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, uważając, żeby nie doprowadzić do spalenia się cukru. (Bardzo ważny jest tutaj czas, żeby za szybko nie podgrzać cukru, ponieważ może się spalić).
-
Kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy zdejmij z ognia powoli wlej śmietankę (powinna być w temperaturze pokojowej), ponieważ karmel może zacząć pryskać. Następnie mieszaninę zacznij szybko mieszać i jeszcze przez 1-2 minuty gotuj na małym ogniu. W tym czasie dodaj łyżkę masła i pół łyżeczki soli. Uwaga, żeby się nie poparzyć, karmel będzie początkowo bardzo gorący.
-
Na koniec do karmelu wsyp prażone orzechy i wymieszaj. Odstaw na chwilę, żeby całość lekko przestygła, a następnie orzechy w karmelu ułóż na kruchym spodzie i tartę wstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.
Witam, jakiego rozmiaru formę wybrała Pani na ilość składników podana w przepisie?
Cześć. Użyłam formy o średnicy 20 cm. Zaznaczyłam to w przepisie w pozycji porcje, ale być może jest to za słabo widoczne. Pozdrawiam, Miśka:)
Pingback: Top 39 Tarta Z Karmelem I Orzechami Trust The Answer