Tarta cytrynowa z bezą włoską, czyli kruchy maślany spód, mocno cytrynowy i kwaskowaty lemon curd i ta obłędna, słodka i rozpływająca się w ustach beza włoska. Jak dla mnie najlepsze co może być i do tego wygląda wspaniale! Zamierzam ją podać w tym roku na mój wielkanocny stół i wiem, że na pewno będzie hitem.
Składniki:
Kruchy spód:
- 200 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Wypełnienie lemon curd:
- 5 dużych żółtek
- 300 ml wody
- 220 g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
- 100 ml soku z cytryny
- łyżka otartej skórki z cytryny
- 50 g masła
Beza włoska:
- 2 białka
- 50 ml wody
- 150 g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
PORCJE: Mała okrągła forma o średnicy 20 cm
- Kruchy spód:
Najpierw w misce umieść mąkę, cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz wlej wodę. Rozcieraj składniki w dłoniach, aż zaczną się ze sobą łączyć. Następnie wyrób ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Takie ciasto możesz również zamrozić i użyć kiedy akurat potrzebujesz.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm i przełóż do formy. Uformuj spód wraz z bokami i ponakłuwaj widelcem. Na tak przygotowanym spodzie ułóż papier do pieczenia i wsyp 500 g fasoli, żeby spód podczas pieczenia zachował swój kształt.
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij obciążenie. Jeśli ciasto jest niedopieczone, wstaw je ponownie do piekarnika (bez fasoli i papieru) na około 5-10 minut, aż się zarumieni. - Lemon curd:
Najpierw w rondelku zagotuj wodę z cukrem i mąką kukurydzianą. Często mieszaj, bo masa powinna być gęsta.
W misce umieść 5 żółtek i partiami dodawaj do nich wcześniej przygotowaną gorącą mieszaninę cukru i mąki kukurydzianej, cały czas intensywnie mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Masa powinna być gęsta i gładka bez grudek. Następnie przelej ją do rondla, wlej sok i dodaj skórkę z cytryny. Często mieszając doprowadź do zagotowania się masy. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. -
Lemon curd rozprowadź na upieczonym kruchym spodzie i odstaw do całkowitego przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Nie musisz tego robić, jeśli ciasto będzie pieczone razem z bezą bez użycia palnika.
- Beza włoska:
W rondelku zagotuj wodę z cukrem i odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie w misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie powoli wlewaj syrop cukrowy cały czas ubijając białka. Na koniec dodaj sok z cytryny i ekstrakt z wanilii i zmiksuj do połączenia składników.
-
Na tartę z lemon curd wyłóż bezę i opal ją palnikiem. Jeśli nie posiadasz palnika, ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 15 minut z funkcją górnej grzałki. Następnie wyjmij i odstaw do przestudzenia i wstaw do lodówki.
w składnikach ilość żółtek to 5, a w sposobie wykonania pojawia się ich 6. W takim razie ile należy ich użyć?
5 🙂
Czy tartę przechowywać w lodowce?
Tak w lodówce, samą tartę z lemon curd można przechowywać w lodówce około 3 dni. Najlepiej bezę nałożyć na tartę przed samym podaniem 🙂
Jak długo może taka tarta stać ?
Czy 2 dni dla Bezy nie będzie za długo?
Sama tarta z lemon curd może stać w lodówce przez około 3 dni, bezę najlepiej nałożyć przed samym podaniem. Nie chodzi o to, że się popsuje, tylko razem z bezą może zacząć się powoli rozpływać…
A czy sama beze można wcześniej zrobić zostawić w misce i przed podaniem nałożyć?
Czy w misce ta beza się rozpłynie?
Lemon curd Pani jest przepyszny 🙂
Czy cukier w samej masie lemon crud można zamienić np na cukier kokosowy?
tak 🙂
czy ta tartka już z bezą przeżyje około 2-3 godzinną podróż jeśli ją opakuje w folie i postaram się, aby nie stała w cieple?
Powinna przetrwać;) tylko trzeba owinąć tak, żeby folia nie dotykała bezy, bo może się uszkodzić.
Czy można czyms zastąpić mąkę kokosową?
W tym przepisie nie ma mąki kokosowej 😉
Można użyć innej maki zamiast kukurydzianej czy ryżowej?
ziemniaczanej, tylko wtedy trochę mniej 🙂