Tarta cytrynowa z bezą włoską

Tarta cytrynowa z bezą włoską, czyli kruchy maślany spód, mocno cytrynowy i kwaskowaty lemon curd i ta obłędna, słodka i rozpływająca się w ustach beza włoska. Jak dla mnie najlepsze co może być i do tego wygląda wspaniale! Zamierzam ją podać w tym roku na mój wielkanocny stół i wiem, że na pewno będzie hitem.

Tarta cytrynowa z bezą włoską

Składniki:

Kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Wypełnienie lemon curd:

  • 5 dużych żółtek
  • 300 ml wody
  • 220 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 100 ml soku z cytryny
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • 50 g masła

Beza włoska:

  • 2 białka
  • 50 ml wody
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

PORCJE: Mała okrągła forma o średnicy 20 cm

  1. Kruchy spód:

    Najpierw w misce umieść mąkę, cukier puder, pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz wlej wodę. Rozcieraj składniki w dłoniach, aż zaczną się ze sobą łączyć. Następnie wyrób ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Takie ciasto możesz również zamrozić i użyć kiedy akurat potrzebujesz.
    Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm i przełóż do formy. Uformuj spód wraz z bokami i ponakłuwaj widelcem. Na tak przygotowanym spodzie ułóż papier do pieczenia i wsyp 500 g fasoli, żeby spód podczas pieczenia zachował swój kształt.
    Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij obciążenie. Jeśli ciasto jest niedopieczone, wstaw je ponownie do piekarnika (bez fasoli i papieru) na około 5-10 minut, aż się zarumieni.

  2. Lemon curd:

    Najpierw w rondelku zagotuj wodę z cukrem i mąką kukurydzianą. Często mieszaj, bo masa powinna być gęsta.
    W misce umieść 5 żółtek i partiami dodawaj do nich wcześniej przygotowaną gorącą mieszaninę cukru i mąki kukurydzianej, cały czas intensywnie mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Masa powinna być gęsta i gładka bez grudek. Następnie przelej ją do rondla, wlej sok i dodaj skórkę z cytryny. Często mieszając doprowadź do zagotowania się masy. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj masło i wymieszaj.

  3. Lemon curd rozprowadź na upieczonym kruchym spodzie i odstaw do całkowitego przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Nie musisz tego robić, jeśli ciasto będzie pieczone razem z bezą bez użycia palnika.

  4. Beza włoska:

    W rondelku zagotuj wodę z cukrem i odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie w misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie powoli wlewaj syrop cukrowy cały czas ubijając białka. Na koniec dodaj sok z cytryny i ekstrakt z wanilii i zmiksuj do połączenia składników.

  5. Na tartę z lemon curd wyłóż bezę i opal ją palnikiem. Jeśli nie posiadasz palnika, ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 15 minut z funkcją górnej grzałki. Następnie wyjmij i odstaw do przestudzenia i wstaw do lodówki.

Jak Ci smakowała moja tarta cytrynowa z bezą włoską? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na chlebek kakaowy z wiśniami i czekoladą, azarlotkę z kruszonką a la Mode lub klasyczne Banoffee.

13 thoughts on “Tarta cytrynowa z bezą włoską”

  1. w składnikach ilość żółtek to 5, a w sposobie wykonania pojawia się ich 6. W takim razie ile należy ich użyć?

    1. Tak w lodówce, samą tartę z lemon curd można przechowywać w lodówce około 3 dni. Najlepiej bezę nałożyć na tartę przed samym podaniem 🙂

    1. Sama tarta z lemon curd może stać w lodówce przez około 3 dni, bezę najlepiej nałożyć przed samym podaniem. Nie chodzi o to, że się popsuje, tylko razem z bezą może zacząć się powoli rozpływać…

      1. A czy sama beze można wcześniej zrobić zostawić w misce i przed podaniem nałożyć?
        Czy w misce ta beza się rozpłynie?
        Lemon curd Pani jest przepyszny 🙂

  2. czy ta tartka już z bezą przeżyje około 2-3 godzinną podróż jeśli ją opakuje w folie i postaram się, aby nie stała w cieple?

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry