Mazurek z białą czekoladą i malinami

Mazurki z reguły są proste i szybkie, dlatego chyba tak bardzo je lubię, a smak kruchego ciasta w połączeniu ze słodkimi dodatkami zawsze do mnie przemawia. Dzisiaj przygotowałam przepis na pyszny mazurek z białą czekoladą i malinami dla tych, którzy jeszcze nie mają pomysłu na świąteczne ciacho. Jest idealnie prosty i nieziemsko pyszny. Możecie zrobić spód według mojego przepisu albo iść zupełnie na łatwiznę i kupić gotowe kruche ciasto. Wystarczy je wtedy tylko uformować i upiec, polać białą czekoladą i udekorować malinami oraz opcjonalnie płatkami róży.

Mazurek z białą czekoladą i malinami

Składniki:

  • 150 g świeżych malin
  • garść migdałów w płatkach
  • 200 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka masła
  • jadalne suszone płatki róży (opcjonalnie)

Kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 30 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

  1. Kruchy spód:

    Najpierw w misce umieść mąkę, cukier puder, szczyptę soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz wlej wodę. Rozcieraj składniki w dłoniach, aż zaczną się ze sobą łączyć. Następnie wyrób ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Takie ciasto możesz również zamrozić i użyć kiedy akurat potrzebujesz.
    Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm i przełóż do formy. Uformuj spód wraz z bokami i ponakłuwaj widelcem. Na tak przygotowanym spodzie ułóż papier do pieczenia i wsyp 500 g fasoli, żeby spód podczas pieczenia zachował swój kształt. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij obciążenie. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika (bez fasoli i papieru) i podpiecz przez na około 10 minut, aż będzie zrumienione.

  2. W rondelku zagotuj mleko, następnie zdejmij z palnika i dodaj połamaną czekoladę oraz łyżeczkę masła. Całość mieszaj rózgą, aż czekolada się roztopi i otrzymasz jednolitą, gładką konsystencję.

  3. Na przestudzony spód wylej rozpuszczoną białą czekoladę i odstaw do przestudzenia.

  4. Na suchej patelni podpraż sporą garść migdałów w płatkach i odstaw do przestygnięcia.

  5. Ułóż na tarcie świeże maliny oraz rozsyp podprażone migdały. Następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

  6. Jeśli to możliwe, to przed samym podaniem oprósz suszonymi płatkami róży.

Jak Ci smakował mój mazurek z białą czekoladą i malinami? Jeśli szukasz innych pomysłów na wielkanocne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na Najlepszą babkę limonkową lub tartę cytrynową z bezą włoską.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry