Mazurki z reguły są proste i szybkie, dlatego chyba tak bardzo je lubię, a smak kruchego ciasta w połączeniu ze słodkimi dodatkami zawsze do mnie przemawia. Dzisiaj przygotowałam przepis na pyszny mazurek z białą czekoladą i malinami dla tych, którzy jeszcze nie mają pomysłu na świąteczne ciacho. Jest idealnie prosty i nieziemsko pyszny. Możecie zrobić spód według mojego przepisu albo iść zupełnie na łatwiznę i kupić gotowe kruche ciasto. Wystarczy je wtedy tylko uformować i upiec, polać białą czekoladą i udekorować malinami oraz opcjonalnie płatkami róży.
Składniki:
- 150 g świeżych malin
- garść migdałów w płatkach
- 200 g białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka masła
- jadalne suszone płatki róży (opcjonalnie)
Kruchy spód:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- szczypta soli
- 30 g cukru pudru
- 1-2 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Kruchy spód:
Najpierw w misce umieść mąkę, cukier puder, szczyptę soli. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz wlej wodę. Rozcieraj składniki w dłoniach, aż zaczną się ze sobą łączyć. Następnie wyrób ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Takie ciasto możesz również zamrozić i użyć kiedy akurat potrzebujesz.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm i przełóż do formy. Uformuj spód wraz z bokami i ponakłuwaj widelcem. Na tak przygotowanym spodzie ułóż papier do pieczenia i wsyp 500 g fasoli, żeby spód podczas pieczenia zachował swój kształt. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij obciążenie. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika (bez fasoli i papieru) i podpiecz przez na około 10 minut, aż będzie zrumienione. -
W rondelku zagotuj mleko, następnie zdejmij z palnika i dodaj połamaną czekoladę oraz łyżeczkę masła. Całość mieszaj rózgą, aż czekolada się roztopi i otrzymasz jednolitą, gładką konsystencję.
-
Na przestudzony spód wylej rozpuszczoną białą czekoladę i odstaw do przestudzenia.
-
Na suchej patelni podpraż sporą garść migdałów w płatkach i odstaw do przestygnięcia.
-
Ułóż na tarcie świeże maliny oraz rozsyp podprażone migdały. Następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
-
Jeśli to możliwe, to przed samym podaniem oprósz suszonymi płatkami róży.
Jak Ci smakował mój mazurek z białą czekoladą i malinami? Jeśli szukasz innych pomysłów na wielkanocne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na Najlepszą babkę limonkową lub tartę cytrynową z bezą włoską.
🙁 wyszła sama woda… mleka dałam nawet mniej niż 1/4… dodaje 3 czekoladę i wciąż to samo