Jajka faszerowane z awokado

Kolorowe jajka faszerowane z awokado, barwione tylko naturalnymi produktami, czyli burakiem i kurkumą. Zajmuje to tylko chwilę, a kolor jest przepiękny. Wypełnione pyszną pastą z awokado z dodatkiem śmietany, jeśli mają być bardziej fit, lub majonezu dla większego podkręcenia smaku. Jak kto woli!

Jajka faszerowane z awokado

Składniki:

  • 7 jajek
  • dojrzałe miękkie awokado
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżki śmietany 18% lub majonezu
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz
  • rzeżucha do podania
  • szczypiorek do podania

Do barwienia jajek:

  • 2 szklanki soku z buraka
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku

Wykonanie:

  1. Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka do miseczki.

  2. Barwienie jajek sokiem z buraka:

    Do miseczki wlej około dwie szklanki soku z buraka i zanurz w nim połowę przygotowanych wcześniej połówek białek. Po około 15 minutach wyjmij na ręcznik papierowy i odstaw.

  3. Barwienie jajek kurkumą:

    W miseczce umieść 2 łyżeczki kurkumy i zalej dwiema szklankami przegotowanej letniej wody. W mieszaninie zanurz pozostałe białka i po około 20 minutach wyjmij na ręcznik papierowy i odstaw.

  4. Pasta z awokado:

    Ugotowane żółtka wymieszaj z awokado, śmietaną lub majonezem, sokiem z limonki oraz musztardą. Na koniec dopraw solą, pieprzem i całość zmiksuj na gładką masę.

  5. Kolorowe białka ułóż na talerzu i wypełnij je pastą z awokado. Na koniec całość oprósz rzeżuchą i posiekanym szczypiorem.

Jak Ci smakowały moje jajka faszerowane z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na wielkanocne potrawy, to sprawdź też moje przepisy na najlepszą babkę limonkową, fit pastę jajeczną z awokado lub tartę cytrynową z bezą włoską.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry