Kolorowe jajka faszerowane z awokado, barwione tylko naturalnymi produktami, czyli burakiem i kurkumą. Zajmuje to tylko chwilę, a kolor jest przepiękny. Wypełnione pyszną pastą z awokado z dodatkiem śmietany, jeśli mają być bardziej fit, lub majonezu dla większego podkręcenia smaku. Jak kto woli!
Składniki:
- 7 jajek
- dojrzałe miękkie awokado
- łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżki śmietany 18% lub majonezu
- 2-3 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz
- rzeżucha do podania
- szczypiorek do podania
Do barwienia jajek:
- 2 szklanki soku z buraka
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
Wykonanie:
-
Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka do miseczki.
- Barwienie jajek sokiem z buraka:
Do miseczki wlej około dwie szklanki soku z buraka i zanurz w nim połowę przygotowanych wcześniej połówek białek. Po około 15 minutach wyjmij na ręcznik papierowy i odstaw.
- Barwienie jajek kurkumą:
W miseczce umieść 2 łyżeczki kurkumy i zalej dwiema szklankami przegotowanej letniej wody. W mieszaninie zanurz pozostałe białka i po około 20 minutach wyjmij na ręcznik papierowy i odstaw.
- Pasta z awokado:
Ugotowane żółtka wymieszaj z awokado, śmietaną lub majonezem, sokiem z limonki oraz musztardą. Na koniec dopraw solą, pieprzem i całość zmiksuj na gładką masę.
-
Kolorowe białka ułóż na talerzu i wypełnij je pastą z awokado. Na koniec całość oprósz rzeżuchą i posiekanym szczypiorem.
Jak Ci smakowały moje jajka faszerowane z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na wielkanocne potrawy, to sprawdź też moje przepisy na najlepszą babkę limonkową, fit pastę jajeczną z awokado lub tartę cytrynową z bezą włoską.