Przepyszne, lekkie, najlepsze w towarzystwie rzeżuchy lub mirkoliści rukoli i skropione sokiem z cytryny.
Jajka faszerowane z łososiem i awokado są proste w wykonaniu, wystarczy kilka składników, żeby przygotować pyszną przekąskę lub śniadanie. Pomimo, że to danie to nieodzowna pozycja na wielkanocnym stole, ja lubię przygotowywać je na kolację, czy jako zdrowsza przekąska na spotkania z przyjaciółmi. Jeśli jajka to oczywiście nie może zabraknąć majonezu. Wybrałam majonez Wielkopolski, który jest przepyszny w smaku, a jajka w jego składzie pochodzą od kur z wolnego wybiegu. Do jajek polecam mój przepis na bardzo smakowite bułki z makiem.



Składniki na jajka faszerowane z łososiem
- 6 jajek
- spora łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- duże dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Do podania:
- łosoś wędzony na zimno
- rzeżucha lub mikroście np rukoli
- plasterki cytryny
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minuty.
PORCJE: 12 sztuk
- Ugotuj jajka na twardo
Jajka ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie przełóż do bardzo zimnej wody, przestudź i obierz. Każde jajko przekrój na pół i wyjmij żółtka.
- Farsz:
Żółtka umieść w misce i dodaj musztardę, majonez, obrane awokado oraz wlej sok z cytryny. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie zblenduj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego.
- Przygotowanie:
Na ugotowane białka jajek wyłóż farsz, jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego użyj łyżeczki. Na koniec udekoruj małymi kawałkami łososia i rzeżuchą. Podawaj z plasterkami cytryny do skropienia.
Jak smakowały Ci jajka faszerowane z łososiem. Jeśli lubisz łatwe i pyszne przepisy na jajka spróbuj koniecznie sałatki z jajkiem, pstrągiem wędzonym i sosem z awokado lub fit pasty jajecznej z awokado.
WSPÓŁPRACA/REKLAMA