Te drożdżowe bułki z makiem powstały w niedzielę wieczorem, kiedy się nagle zorientowałam, że nie mam co dać dzieciom do szkoły na poniedziałek. Sklepy zamknięte, a w lodówce pustka. Na szczęście w szafce zawsze mam mąkę i suche drożdże, z których można coś wykombinować. Rano miałam już gotowe świeże bułki, które rozeszły się za jednym zamachem. Część na śniadanie, a część do szkoły. Oczywiście z samym masłem lub dodatkowo z dżemem, bo tylko to zostało… Wyszły bardzo pyszne, mięciutkie i puszyste.

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 50 g masła
- łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko + drugie roztrzepane do nasmarowania przed pieczeniem
- 180 ml ciepłego mleka
- mak do oprószenia bułek przed pieczeniem
Wykonanie:
PORCJE: 8-10 sztuk
-
Najpierw w rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Odstaw do przestygnięcia.
-
Do miski przesiej przez sitko mąkę. Dodaj suche drożdże, cukier i sól i całość wymieszaj.
-
Następnie wbij jajko i wlej letnie mleko. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto, żeby było sprężyste i elastyczne. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
-
Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj ponownie przez chwilę. Podziel na 8 części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut.
-
Przed pieczeniem wierzch bułek nasmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp makiem.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15 minut w funkcji góra-dół.
Jak Ci smakowały moje drożdżowe bułki z makiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na bagietkę francuską z chrupiącą skórką lub puszyste, odrywane bułeczki z kawałkami czekolady.