Drożdżowe bułki z makiem

Te drożdżowe bułki z makiem powstały w niedzielę wieczorem, kiedy się nagle zorientowałam, że nie mam co dać dzieciom do szkoły na poniedziałek. Sklepy zamknięte, a w lodówce pustka. Na szczęście w szafce zawsze mam mąkę i suche drożdże, z których można coś wykombinować. Rano miałam już gotowe świeże bułki, które rozeszły się za jednym zamachem. Część na śniadanie, a część do szkoły. Oczywiście z samym masłem lub dodatkowo z dżemem, bo tylko to zostało… Wyszły bardzo pyszne, mięciutkie i puszyste.

Drożdżowe bułki z makiem

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 50 g masła
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + drugie roztrzepane do nasmarowania przed pieczeniem
  • 180 ml ciepłego mleka
  • mak do oprószenia bułek przed pieczeniem

Wykonanie:

PORCJE: 8-10 sztuk

  1. Najpierw w rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Odstaw do przestygnięcia.

  2. Do miski przesiej przez sitko mąkę. Dodaj suche drożdże, cukier i sól i całość wymieszaj.

  3. Następnie wbij jajko i wlej letnie mleko. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto, żeby było sprężyste i elastyczne. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

  4. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrabiaj ponownie przez chwilę. Podziel na 8 części i uformuj z nich okrągłe bułeczki. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut.

  5. Przed pieczeniem wierzch bułek nasmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp makiem.

  6. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15 minut w funkcji góra-dół.

Jak Ci smakowały moje drożdżowe bułki z makiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na bagietkę francuską z chrupiącą skórką lub puszyste, odrywane bułeczki z kawałkami czekolady.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top