Eaton mess, czyli bezowy bałagan z kremem i truskawkami to klasyczny brytyjski deser, który uwielbiam ponad wszystko. Najlepiej smakuje latem ze świeżymi truskawkami, natomiast zimą przygotowuje go z truskawek mrożonych i jest równie pyszny. Lekki, miejscami bardzo słodki i chrupiący. To od bezy zatopionej w kremowej śmietance, połączonej z odświeżającymi, lekko kwaśnymi truskawkami z nutką skórki cytrynowej. Deser jest wyjątkowo prosty i taki też jest jego zamysł. Wystarczy kupić gotowe małe bezy i połączyć je pozostałymi składnikami w pysznym chaosie.
Składniki:
- kilka małych bez
- 200 g śmietanki 30%
- 3 szklanki truskawek (w sezonie zimowym mogą być mrożone)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka cukru pudru
Wykonanie:
PORCJE: 4
-
Najpierw rozmroź truskawki przez noc lub użyj świeżych. Ja użyłam mrożonych. Truskawki wraz z powstałym sokiem po rozmrożeniu rozgnieć lekko widelcem wraz z cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii, sokiem z cytryny i skórką otartą z 1/2 cytryny.
-
Ubij śmietanę, następnie wkrusz do niej kilka bez.
-
Na koniec w szklaneczkach lub salaterkach układaj warstwami truskawki i bitą śmietanę z bezami, posyp jeszcze odrobiną rozkruszonej bezy i przejdź do kolejnej warstwy.
Jak Ci smakował mój Eaton mess, czyli bezowy bałagan z kremem i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na zzybki deser z bezą, ajerkoniakiem i malinami, krem cytrynowy z mini bezami lub roladę bezową z jagodami i mascarpone.