Rolada bezowa z jagodami i mascarpone

Nie wiem czy jest możliwe, żeby uzależnić się od smaku bezy, ale ja niestety chyba tak mam. Najbardziej lubię taką chrupiącą z zewnątrz, jednakże puszystą, miękką i lekko się ciągnącą w wewnątrz. Do tego klasyka, czyli mascarpone, bita śmietana i owoce. Właśnie taka jest rolada bezowa z jagodami i kremem z mascarpone, lekka jak chmurka, rozpływające się w ustach, po prostu imponująca!

rolada bezowa z jagodami i kremem z mascarpone

Składniki:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietan fix

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 min..

  1. Beza:

    Najpierw przygotuj bezę. W tym celu naczyniu ubij białka na sztywną pianę, następnie dodawaj partiami cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na nim prostokąt z masy bezowej o wymiarach ok. 30 x 22 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut, a następnie zmniejsz do 160 stopni C i piecz jeszcze 15 minut. Po upieczeniu bezę odstaw do całkowitego przestudzenia.

  3. Jagody:

    Do rondelka dodaj jagody, 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Gotuj na niedużym ogniu, tak żeby odparowała większość wody i konsystencja była lekko gęsta. Odstaw do przestygnięcia.

  4. Krem z mascarpone:

    W misce ubij dobrze schłodzoną śmietanę, następnie dodaj śmietan fix i mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.

  5. Przestudzoną bezę odwróć na blaszce tak, żeby papier, na którym była pieczona był na górze i go odklej. Arkusz papieru do pieczenia oprósz cukrem pudrem, na nim ułóż blat z upieczonej bezy gładką stroną do góry. Następnie na bezie rozłóż sos jagodowy (pozostaw kilka łyżek do dekoracji ), a na nim równomiernie rozprowadź krem z mascarpone. Przy jednym dłuższym boku pozostaw odstęp na ok. 4 cm, żeby podczas zwijania bezy nie wypłynęło nadzienie. Zwijaj roladę dość luźno zaczynając od drugiego dłuższego boku.

  6. Roladę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, bo wtedy jest najlepsza. Przed podaniem wierzch udekoruj pozostałym sosem jagodowym.

Jak Ci smakowała moja rolada bezowa z jagodami i mascarpone? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na limonkowy sernik bez pieczenia lub klasyczne włoskie tiramisu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry