Rolada bezowa z jagodami i mascarpone

Nie wiem czy jest możliwe, żeby uzależnić się od smaku bezy, ale ja niestety chyba tak mam. Najbardziej lubię taką chrupiącą z zewnątrz, jednakże puszystą, miękką i lekko się ciągnącą w wewnątrz. Do tego klasyka, czyli mascarpone, bita śmietana i owoce. Właśnie taka jest rolada bezowa z jagodami i kremem z mascarpone, lekka jak chmurka, rozpływające się w ustach, po prostu imponująca!

rolada bezowa z jagodami i kremem z mascarpone

Składniki:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g jagód (mrożonych lub świeżych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietan fix

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 min..

  1. Beza:

    Najpierw przygotuj bezę. W tym celu naczyniu ubij białka na sztywną pianę, następnie dodawaj partiami cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na nim prostokąt z masy bezowej o wymiarach ok. 30 x 22 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut, a następnie zmniejsz do 160 stopni C i piecz jeszcze 15 minut. Po upieczeniu bezę odstaw do całkowitego przestudzenia.

  3. Jagody:

    Do rondelka dodaj jagody, 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Gotuj na niedużym ogniu, tak żeby odparowała większość wody i konsystencja była lekko gęsta. Odstaw do przestygnięcia.

  4. Krem z mascarpone:

    W misce ubij dobrze schłodzoną śmietanę, następnie dodaj śmietan fix i mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.

  5. Przestudzoną bezę odwróć na blaszce tak, żeby papier, na którym była pieczona był na górze i go odklej. Arkusz papieru do pieczenia oprósz cukrem pudrem, na nim ułóż blat z upieczonej bezy gładką stroną do góry. Następnie na bezie rozłóż sos jagodowy (pozostaw kilka łyżek do dekoracji ), a na nim równomiernie rozprowadź krem z mascarpone. Przy jednym dłuższym boku pozostaw odstęp na ok. 4 cm, żeby podczas zwijania bezy nie wypłynęło nadzienie. Zwijaj roladę dość luźno zaczynając od drugiego dłuższego boku.

  6. Roladę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, bo wtedy jest najlepsza. Przed podaniem wierzch udekoruj pozostałym sosem jagodowym.

Jak Ci smakowała moja rolada bezowa z jagodami i mascarpone? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na limonkowy sernik bez pieczenia lub klasyczne włoskie tiramisu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry