Nie wiem czy jest możliwe, żeby uzależnić się od smaku bezy, ale ja niestety chyba tak mam. Najbardziej lubię taką chrupiącą z zewnątrz, jednakże puszystą, miękką i lekko się ciągnącą w wewnątrz. Do tego klasyka, czyli mascarpone, bita śmietana i owoce. Właśnie taka jest rolada bezowa z jagodami i kremem z mascarpone, lekka jak chmurka, rozpływające się w ustach, po prostu imponująca!
Składniki:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g jagód (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki cukru
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietan fix
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
- Beza:
Najpierw przygotuj bezę. W tym celu naczyniu ubij białka na sztywną pianę, następnie dodawaj partiami cukier i ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
-
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na nim prostokąt z masy bezowej o wymiarach ok. 30 x 22 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut, a następnie zmniejsz do 160 stopni C i piecz jeszcze 15 minut. Po upieczeniu bezę odstaw do całkowitego przestudzenia.
- Jagody:
Do rondelka dodaj jagody, 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Gotuj na niedużym ogniu, tak żeby odparowała większość wody i konsystencja była lekko gęsta. Odstaw do przestygnięcia.
- Krem z mascarpone:
W misce ubij dobrze schłodzoną śmietanę, następnie dodaj śmietan fix i mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.
-
Przestudzoną bezę odwróć na blaszce tak, żeby papier, na którym była pieczona był na górze i go odklej. Arkusz papieru do pieczenia oprósz cukrem pudrem, na nim ułóż blat z upieczonej bezy gładką stroną do góry. Następnie na bezie rozłóż sos jagodowy (pozostaw kilka łyżek do dekoracji ), a na nim równomiernie rozprowadź krem z mascarpone. Przy jednym dłuższym boku pozostaw odstęp na ok. 4 cm, żeby podczas zwijania bezy nie wypłynęło nadzienie. Zwijaj roladę dość luźno zaczynając od drugiego dłuższego boku.
- Roladę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, bo wtedy jest najlepsza. Przed podaniem wierzch udekoruj pozostałym sosem jagodowym.
Witam,
W przepisie podane są 4 białka, a jest mi Pani wstanie pomoc i określić to w gramach?
Mam sporą ilość po pieczeniu pączków. Wszystko razem w słoiku
Dziękuję za odp
Pozdrawiam Anna C