Mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone

Mini bezy z wiśniami i kremem z mascarpone to moja propozycja na deser z kategorii „finger food”. Dzięki temu doskonale sprawdzi się na imprezie z większą ilością gości. Zaledwie 6 składników, doskonały balans smakowy słodkiej bezy z kremem i kwaśnych wiśni.

Mini bezy z wiśniami i kremem mascarpone

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • dżem wiśniowy lub świeże owoce w zależności od pory roku
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 30%

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godziny

PORCJA: 8 BEZ

  1. Piekarnik nastaw na 120 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

  2. W misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas ubijając, aż do uzyskania gładkiej masy .

  3. Przełóż ją do szprycy cukierniczej i wyciśnij 8 okrągłych bez (pamiętaj, że na bezach będzie krem i wiśnie, dlatego bezy mogą być wysokie, ale powinny być płaskie na wierzchu). Ja przygotowałam bezy o średnicy około 5 cm i wysokości 3 cm. Jeśli nie masz szprycy, masę możesz przełożyć łyżeczką na blachę i delikatnie uformować.

  4. Piecz 80 minut, a następnie pozostaw do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

  5. W misce ubij schłodzoną śmietanę, dodaj ser mascarpone i ubijaj przez chwilę na niskich obrotach do połączenia składników.

  6. Na ostudzonych bezach ułóż krem z mascarpone i dżem wiśniowy. Jeśli masz ochotę, możesz zastąpić dżem ulubionymi świeżym owocami. Mini bezy z wiśniami

Udało Ci się przygotować mini bezy według mojego przepisu? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery z owocami, to koniecznie sprawdź moje przepisy na mini serniczki z białą czekoladą i mango lub szybki deser z mascarpone i owocami z kompotu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top