Mini bezy z wiśniami i kremem z mascarpone to moja propozycja na deser z kategorii „finger food”. Dzięki temu doskonale sprawdzi się na imprezie z większą ilością gości. Zaledwie 6 składników, doskonały balans smakowy słodkiej bezy z kremem i kwaśnych wiśni.
Składniki:
- 100 g cukru pudru
- 2 białka
- szczypta soli
- dżem wiśniowy lub świeże owoce w zależności od pory roku
- 150 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany 30%
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny
PORCJA: 8 BEZ
-
Piekarnik nastaw na 120 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
-
W misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas ubijając, aż do uzyskania gładkiej masy .
-
Przełóż ją do szprycy cukierniczej i wyciśnij 8 okrągłych bez (pamiętaj, że na bezach będzie krem i wiśnie, dlatego bezy mogą być wysokie, ale powinny być płaskie na wierzchu). Ja przygotowałam bezy o średnicy około 5 cm i wysokości 3 cm. Jeśli nie masz szprycy, masę możesz przełożyć łyżeczką na blachę i delikatnie uformować.
-
Piecz 80 minut, a następnie pozostaw do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
-
W misce ubij schłodzoną śmietanę, dodaj ser mascarpone i ubijaj przez chwilę na niskich obrotach do połączenia składników.
-
Na ostudzonych bezach ułóż krem z mascarpone i dżem wiśniowy. Jeśli masz ochotę, możesz zastąpić dżem ulubionymi świeżym owocami.
Udało Ci się przygotować mini bezy według mojego przepisu? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery z owocami, to koniecznie sprawdź moje przepisy na mini serniczki z białą czekoladą i mango lub szybki deser z mascarpone i owocami z kompotu.