Pavlova z borówkami i truskawkami

Lekka jak chmurka i chrupiąca z zewnątrz, w środku pełna świeżych owoców i bitej śmietany. Taka właśnie jest pavlova, czyli wywodzący się z antypodów torcik bezowy nazwany na cześć słynnej rosyjskiej primabaleriny , która odbywała tournée po Australii i Nowej Zelandii w latach 20-tych XX wieku. Ten deser to prawdziwy klasyk i przygotowanie go wymaga sporo czasu, jednak uwierzcie mi, że naprawdę warto go poświęcić.

Tort Pavlova z owocami

Składniki:

Beza:

  • 5 białek (160 ml)
  • szczypta soli
  • 260 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • łyżeczka octu winnego lub cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • 200 g świeżych truskawek
  • 100 g świeżych borówek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

PORCJE: beza o średnicy 22 cm

  1. Najpierw w naczyniu umieść białka, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać, aż piana będzie sztywna. Następnie dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przestawiając ubijać. Masa powinna być sztywna, błyszcząca i nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru. Na koniec dodaj ocet winny lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.

  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim narysuj okrąg o średnicy 22 cm.

  3. Masę białkową wyłóż na środek okręgu, a następnie uformuj ją łyżką wyciągając pianę ku górze. W środku pozostaw wgłębienie na krem.

  4. Bezę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i susz przez 120 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze przez 30 minut.

  5. Nadzienie:

    Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w misce i dodaj borówki. Następnie wsyp cukier puder i wlej sok z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw na około 30 minut.

  6. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj do połączenia składników.

  7. Na wysuszonej przestygniętej bezie w miejscu wgłębienia ułóż bitą śmietanę z mascarpone. Na koniec na wierzch dodaj macerowane owoce wraz z powstałym sokiem.

Jak Ci smakowała moja pavlova z borówkami i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na cytrynowe ciasto jogurtowe z galaretką i truskawkami lub tartę z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry