Lekka jak chmurka i chrupiąca z zewnątrz, w środku pełna świeżych owoców i bitej śmietany. Taka właśnie jest pavlova, czyli wywodzący się z antypodów torcik bezowy nazwany na cześć słynnej rosyjskiej primabaleriny , która odbywała tournée po Australii i Nowej Zelandii w latach 20-tych XX wieku. Ten deser to prawdziwy klasyk i przygotowanie go wymaga sporo czasu, jednak uwierzcie mi, że naprawdę warto go poświęcić.
Składniki:
Beza:
- 5 białek (160 ml)
- szczypta soli
- 260 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- łyżeczka octu winnego lub cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- 300 ml śmietany 30%
- 100 g mascarpone
- 200 g świeżych truskawek
- 100 g świeżych borówek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
PORCJE: beza o średnicy 22 cm
-
Najpierw w naczyniu umieść białka, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać, aż piana będzie sztywna. Następnie dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przestawiając ubijać. Masa powinna być sztywna, błyszcząca i nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru. Na koniec dodaj ocet winny lub sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj do połączenia składników.
-
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim narysuj okrąg o średnicy 22 cm.
-
Masę białkową wyłóż na środek okręgu, a następnie uformuj ją łyżką wyciągając pianę ku górze. W środku pozostaw wgłębienie na krem.
-
Bezę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i susz przez 120 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze przez 30 minut.
- Nadzienie:
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w misce i dodaj borówki. Następnie wsyp cukier puder i wlej sok z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw na około 30 minut.
-
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj mascarpone i ponownie zmiksuj do połączenia składników.
-
Na wysuszonej przestygniętej bezie w miejscu wgłębienia ułóż bitą śmietanę z mascarpone. Na koniec na wierzch dodaj macerowane owoce wraz z powstałym sokiem.
Jak Ci smakowała moja pavlova z borówkami i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na cytrynowe ciasto jogurtowe z galaretką i truskawkami lub tartę z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką.