W tym tygodniu moja dieta składa się głównie z sałatek, dlatego ciągle próbuję nowych połączeń, aby urozmaicić sobie smak. Z myślą o wczorajszym lunchu powstała moja dzisiejsza propozycja, czyli sałatka z halloumi, awokado i pesto. To proste i zdrowe połączenie tak mi zasmakowało, że w tym sezonie letnim na pewno nie raz zagości jeszcze na moim stole. Duża ilość świeżych zielonych warzyw, smażony słony ser halloumi, a całość łączy pyszny sos pesto.
Składniki:
- 200 g sera halloumi
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 1/2 awokado
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 2-3 ogórki gruntowe
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- sos pesto – sprawdź przepis
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORJE: 2-3
-
Warzywa najpierw umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Liście sałaty ułóż na półmisku. Duże porwij na mniejsze kawałki, a małe pozostaw w całości. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i rozsyp na sałacie. Ogórki pokrój w długie plastry, najlepiej użyj do tego obieraczki do warzyw lub szatkownicy. Cebulę pokrój w piórka, a obrane awokado pokrój w paski. Na koniec warzywa dodaj do sałatki.
-
Ser halloumi pokrój w 1 cm plastry i usmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Ser powinien być dobrze zrumieniony z każdej strony. Następnie rozłóż go na sałatce.
-
Na koniec dodaj w kilku miejscach po łyżce sosu pesto.
Jak Ci smakowała moja sałatka z halloumi, awokado i pesto? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania lunchowe, to sprawdź też moje przepisy na chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem lub sałatkę cezar z krewetkami i sosem jogurtowym.