Sałatka z halloumi, awokado i pesto

W tym tygodniu moja dieta składa się głównie z sałatek, dlatego ciągle próbuję nowych połączeń, aby urozmaicić sobie smak. Z myślą o wczorajszym lunchu powstała moja dzisiejsza propozycja, czyli sałatka z halloumi, awokado i pesto. To proste i zdrowe połączenie tak mi zasmakowało, że w tym sezonie letnim na pewno nie raz zagości jeszcze na moim stole. Duża ilość świeżych zielonych warzyw, smażony słony ser halloumi, a całość łączy pyszny sos pesto.

sałatka z serem halloumi, awokado i sosem pesto

Składniki:

  • 200 g sera halloumi
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 1/2 awokado
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • sos pesto – sprawdź przepis
  • oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORJE: 2-3

  1. Warzywa najpierw umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Liście sałaty ułóż na półmisku. Duże porwij na mniejsze kawałki, a małe pozostaw w całości. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i rozsyp na sałacie. Ogórki pokrój w długie plastry, najlepiej użyj do tego obieraczki do warzyw lub szatkownicy. Cebulę pokrój w piórka, a obrane awokado pokrój w paski. Na koniec warzywa dodaj do sałatki.

  2. Ser halloumi pokrój w 1 cm plastry i usmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Ser powinien być dobrze zrumieniony z każdej strony. Następnie rozłóż go na sałatce.

  3. Na koniec dodaj w kilku miejscach po łyżce sosu pesto.

Jak Ci smakowała moja sałatka z halloumi, awokado i pesto? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania lunchowe, to sprawdź też moje przepisy na chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem lub sałatkę cezar z krewetkami i sosem jogurtowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top