Sałatka z truskawkami, awokado i serem feta

Kiedy na zewnątrz doskwierają upały nie mam ochoty na treściwie obiady, najlepiej w ogóle bym nic nie jadła. Pamiętajmy jednak, że posiłki także mogą nam przynieść odrobinę orzeźwienia. Stąd właśnie dzisiejsza sałatka z truskawkami, awokado i serem feta. Bardzo lekka i niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminy i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ponadto bezglutenowa i oczywiście wegetariańska, idealna na wakacyjny lunch lub lekką kolację.

Sałatka z truskawkami, fetą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 6-7 świeżych truskawek
  • garść liści szpinaku
  • 4-5 sztuk orzechów włoskich
  • 50 g sera feta (najlepiej oryginalnego, zawierającego mleko owcze)
  • 1 łyżeczka ziarenek maku
Dressing:
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORCJE: 1

  1. W głębokim talerzu rozłóż umyte liście szpinaku. Awokado obierz, i pokrój w dużą kostkę, a następnie poukładaj na szpinaku.

  2. Każdą truskawkę pokrój na pół i również rozłóż na szpinaku. Dodaj lekko połamane w dłoniach orzechy włoskie i oprósz pokruszonym serem feta. Całość posyp także ziarnami maku.

  3. W słoiczku przygotuj dressing. Dodaj miód, ocet balsamiczny, sos sojowy i oliwę z oliwek. Zamknij słoik i wstrząśnij, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec polej sałatkę dressingiem i smacznego!

Jak Ci smakowała moja sałatka z truskawkami, awokado i serem feta? Jeśli szukasz innych pomysłów na lekkie lunche, to sprawdź moje przepisy na letnią sałatkę z brzoskwiniami, gorgonzolą i indykiem lub burratę z pieczonymi pomidorkami i cukinią.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top