Kiedy na zewnątrz doskwierają upały nie mam ochoty na treściwie obiady, najlepiej w ogóle bym nic nie jadła. Pamiętajmy jednak, że posiłki także mogą nam przynieść odrobinę orzeźwienia. Stąd właśnie dzisiejsza sałatka z truskawkami, awokado i serem feta. Bardzo lekka i niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminy i wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ponadto bezglutenowa i oczywiście wegetariańska, idealna na wakacyjny lunch lub lekką kolację.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 6-7 świeżych truskawek
- garść liści szpinaku
- 4-5 sztuk orzechów włoskich
- 50 g sera feta (najlepiej oryginalnego, zawierającego mleko owcze)
- 1 łyżeczka ziarenek maku
Dressing:
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 1
-
W głębokim talerzu rozłóż umyte liście szpinaku. Awokado obierz, i pokrój w dużą kostkę, a następnie poukładaj na szpinaku.
-
Każdą truskawkę pokrój na pół i również rozłóż na szpinaku. Dodaj lekko połamane w dłoniach orzechy włoskie i oprósz pokruszonym serem feta. Całość posyp także ziarnami maku.
-
W słoiczku przygotuj dressing. Dodaj miód, ocet balsamiczny, sos sojowy i oliwę z oliwek. Zamknij słoik i wstrząśnij, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec polej sałatkę dressingiem i smacznego!
Jak Ci smakowała moja sałatka z truskawkami, awokado i serem feta? Jeśli szukasz innych pomysłów na lekkie lunche, to sprawdź moje przepisy na letnią sałatkę z brzoskwiniami, gorgonzolą i indykiem lub burratę z pieczonymi pomidorkami i cukinią.