Kiedy zaczyna się letnia pogoda, przenoszę się myślami do słonecznej Italii. Tamtejsza kuchnia najbardziej kojarzy mi się z latem i wakacjami. Stąd moja propozycja na dosyć nietypową sałatkę z typowo włoskimi składnikami, czyli burrata z pieczonymi pomidorkami i cukinią. Bardzo aromatyczna, nie potrzebuje nawet dodatkowego dressingu, sprawę załatwiają uwalniające się z warzyw podczas pieczenia soki. Doskonała na lunch lub kolację w upalne, letnie dni.

Składniki:
- 1 mała cukinia
- 25-30 sztuk pomidorków koktajlowych
- 5-8 ząbków czosnku
- 100 g sera burrata
- garść świeżego szpinaku
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- świeże zioła: bazylia, oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 25 min..
PORCJE: 2
-
Piekarnik nastaw na 200 stopni C w funkcji termoobieg.
-
W naczyniu żaroodpornym umieść pomidorki koktajlowe, pokrojoną w plasterki cukinię i obrane ząbki czosnku.
Dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek, a następnie delikatnie wmasuj oliwę i przyprawy w warzywa. -
Wstaw do piekarnika na około 20 minut, aż skóra na pomidorkach zacznie pękać, a cukinia się zarumieni.
-
Podczas pieczenia warzyw do piekarnika włóż pieczywo na kilka minut, żeby lekko się przybrązowiło i było chrupiące.
-
Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika, rozsuń cukinię i pomidorki, robiąc miejsce na środku naczynia na burratę. Na koniec całość posyp liśćmi szpinaku, porwanym pieczywem, bazylią i oregano i skrop oliwą z oliwek.
Czy smakowała Ci moja burrata z pieczonymi pomidorkami i cukiną? Jeśli tak, to sprawdź koniecznie moje inne propozycje sałatek. Polecam na przykład lekką sałatkę z figami, malinami i serem gorgonzola i sałatkę z kaszą gryczaną i pieczonym burakiem.