Burrata z pieczonymi pomidorkami i cukinią

Kiedy zaczyna się letnia pogoda, przenoszę się myślami do słonecznej Italii. Tamtejsza kuchnia najbardziej kojarzy mi się z latem i wakacjami. Stąd moja propozycja na dosyć nietypową sałatkę z typowo włoskimi składnikami, czyli burrata z pieczonymi pomidorkami i cukinią. Bardzo aromatyczna, nie potrzebuje nawet dodatkowego dressingu, sprawę załatwiają uwalniające się z warzyw podczas pieczenia soki. Doskonała na lunch lub kolację w upalne, letnie dni.

buratta z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 25-30 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 100 g sera burrata
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • świeże zioła: bazylia, oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 25 min..

PORCJE: 2

  1. Piekarnik nastaw na 200 stopni C w funkcji termoobieg.

  2. W naczyniu żaroodpornym umieść pomidorki koktajlowe, pokrojoną w plasterki cukinię i obrane ząbki czosnku.
    Dodaj sól, pieprz i oliwę z oliwek, a następnie delikatnie wmasuj oliwę i przyprawy w warzywa.

  3. Wstaw do piekarnika na około 20 minut, aż skóra na pomidorkach zacznie pękać, a cukinia się zarumieni.

  4. Podczas pieczenia warzyw do piekarnika włóż pieczywo na kilka minut, żeby lekko się przybrązowiło i było chrupiące.

  5. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika, rozsuń cukinię i pomidorki, robiąc miejsce na środku naczynia na burratę. Na koniec całość posyp liśćmi szpinaku, porwanym pieczywem, bazylią i oregano i skrop oliwą z oliwek.

Czy smakowała Ci moja burrata z pieczonymi pomidorkami i cukiną? Jeśli tak, to sprawdź koniecznie moje inne propozycje sałatek. Polecam na przykład lekką sałatkę z figami, malinami i serem gorgonzola i sałatkę z kaszą gryczaną i pieczonym burakiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry