Tegoroczny sezon dyniowy uważa za oficjalnie otwarty i rozpoczynam go przepisem na pyszną sałatkę z pieczoną dynią. Połączenie tylko kilku składników, czyli dynii, szpinaku, słodkich rodzynek i słonej fety sprawia, że wszystko razem komponuje się smakowicie. Sałatka z pieczoną dynią, kuskusem i fetą jest świetną alternatywą na obiad, możecie ją też spakować do lunchboxa i zjeść na zimno, kiedy akurat dopadnie Was głód.
Składniki:
- 150 g kaszy kuskus
- 200 g liści świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- 150 g sera feta
- 200 g obranej dyni
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2-3
-
Najpierw dynię obierz, pokrój w niedużą kostkę i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i natrzyj odrobiną oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.
-
Na patelni podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie dodaj liście szpinaku i podsmażaj tylko przez minutę. Dopraw solą i pieprzem.
-
Do miski wsyp kaszę kuskus i zalej wrzątkiem, tak żeby poziom wody przekraczał około 0,5 cm poziomu kuskus. Przykryj i odstaw.
-
Kiedy kasza napęcznieje rozdrobnij ją widelcem i dodaj rodzynki oraz suszoną żurawinę i wymieszaj.
-
Do kaszy dodaj zblanszowany szpinak wraz z powstałym sosem i kawałki upieczonej dyni, całość wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojony w kostkę ser feta i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni, świetnie sprawdza się na zimno do lunchboxa.
Jak Ci smakowała moja sałatka z pieczoną dynią, kuskusem i fetą? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe i smaczne sałatki, to sprawdź też moje przepisy na pieczone pomidory i burratą z oliwą bazyliową lub sałatkę z halloumi, awokado i pesto.
Połączenie fety z dynią wydaje się być bardzo interesujące 🙂 Warto korzystać z walorów smakowych i zdrowotnych dyni póki mamy ku temu okazję.
Zgadzam się 🙂