Pieczone pomidory i burrata z oliwą bazyliową

Lato w pełni, więc nic tylko korzystać z dojrzewających na słońcu pysznych pomidorów. Przygotowałam z nich bardzo prostą, ale pełną smaku sałatkę. Jak są takie upały, to nie chce mi się stać za długo w kuchni, a takie danie jak pieczone pomidory i burrata z oliwą bazyliową robi się w mig. Dodatkowo jest ono lekkie i orzeźwiające, po prostu najlepsze na wakacje.

Pieczone pomidorki koktajlowe i burrata z oliwą bazyliową

Składniki:

  • 100 g sera burrata lub mozzarella di bufala
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • średni ząbek czosnku
  • dwie garście świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bagietka do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 25 min..

Porcje: 2

  1. Pieczone pomidory:

    Najpierw w naczyniu do zapiekania umieść pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i oblej 3-4 łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec całość wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut.

  2. Oliwa bazyliowa:

    W moździerzu lub blenderze umieść garść świeżych listków bazylii, dodaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i odrobinę soli. Wszystkie składniki zblenduj lub ucieraj przez chwilę w moździerzu.

  3. Na talerzu ułóż upieczone pomidorki wraz z powstałym sosem. Dodaj garść świeżych liści bazylii. Następnie na środku ułóż burratę i skrop oliwą bazyliową. Podawaj z podpieczonymi kawałkami bagietki.

Jak Ci smakowały moje pieczone pomidory i burrata z oliwą bazyliową? Jeśli szukasz innych pomysłów na lekkie przekąski, to sprawdź też moje przepisy na hummus w stylu greckim z fetą i warzywami lub sałatkę z krewetkami, mango, awokado i sosem chilli.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry