Lato w pełni, więc nic tylko korzystać z dojrzewających na słońcu pysznych pomidorów. Przygotowałam z nich bardzo prostą, ale pełną smaku sałatkę. Jak są takie upały, to nie chce mi się stać za długo w kuchni, a takie danie jak pieczone pomidory i burrata z oliwą bazyliową robi się w mig. Dodatkowo jest ono lekkie i orzeźwiające, po prostu najlepsze na wakacje.
Składniki:
- 100 g sera burrata lub mozzarella di bufala
- 400 g pomidorków koktajlowych
- średni ząbek czosnku
- dwie garście świeżej bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- bagietka do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 25 minut
Porcje: 2
- Pieczone pomidory:
Najpierw w naczyniu do zapiekania umieść pomidorki koktajlowe, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem i oblej 3-4 łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec całość wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut.
- Oliwa bazyliowa:
W moździerzu lub blenderze umieść garść świeżych listków bazylii, dodaj 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i odrobinę soli. Wszystkie składniki zblenduj lub ucieraj przez chwilę w moździerzu.
-
Na talerzu ułóż upieczone pomidorki wraz z powstałym sosem. Dodaj garść świeżych liści bazylii. Następnie na środku ułóż burratę i skrop oliwą bazyliową. Podawaj z podpieczonymi kawałkami bagietki.
Jak Ci smakowały moje pieczone pomidory i burrata z oliwą bazyliową? Jeśli szukasz innych pomysłów na lekkie przekąski, to sprawdź też moje przepisy na hummus w stylu greckim z fetą i warzywami lub sałatkę z krewetkami, mango, awokado i sosem chilli.
Odkąd znalazłam ten przepis to robie to danie prawie co tydzien😆 Przepis znalazłam niedawno wiec jeszcze nie mam dość😃 Jest poprostu pycha. Te pomidorki 😍i burrata do tego bagietka, winko 🍷 To naprawdę mój ostatnio must hafe 😍Dziękuję bardzo za ten przepis 😉I wszystkim polecam 😊
to ja dziękuję, miło mi 🙂
Bardzo się cieszę, oby posłużył jak najdłużej 🙂