Hummus w stylu greckim z fetą i warzywami

Zgodnie z obietnicą podrzucam Wam dzisiaj pierwszą propozycję na hummus w stylu greckim z fetą i warzywami. Jest to moja ulubiona wersja ze względu na dużą ilość świeżych warzyw i ser feta, który fajnie podkręca smak. Ostatnio robię go dosyć często na fit kolacje, ponieważ jest prosty w przygotowaniu i zdrowy. Być może za jakiś czas będziecie mogli go zaserwować na spotkanie z przyjaciółmi, koniecznie z chlebkiem pita lub podpieczoną tortillą.

Hummus w stylu greckim z serem feta i warzywami

Składniki:

  • 1-2 małe ogórki gruntowe
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 50 sera feta
  • garść oliwek (zielone, czarne)
  • 5-7 pomidorków koktajlowych
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka ziaren sezamu
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano
  • szczypiorek
Hummus:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • około 180 ml zimnej wody
  • sól

Potrzebny czas: 20 min..

  1. Hummus:

    Najpierw w blenderze zacznij miksować dokładnie wszystkie składniki, dolewaj zimnej wody do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na koniec hummus rozłóż na talerzyku.

  2. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Część oliwek pokrój w plasterki, natomiast pozostałe pozostaw w całości. Warzywa rozłóż na hummusie, następnie całość posyp rozkruszonym w palcach serem feta. Oprósz posiekaną natką pietruszki, posiekanym szczypiorem i podprażonymi na patelni ziarnami sezamu. Na koniec dodaj odrobinę suszonego oregano i skrop oliwą z oliwek. Podawaj z pitą lub podpieczoną tortillą.

Jak Ci smakował mój hummus w stylu greckim z fetą i warzywami? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na hummus klasyczny lub fit pastę jajeczną z awokado.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry