Zgodnie z obietnicą podrzucam Wam dzisiaj pierwszą propozycję na hummus w stylu greckim z fetą i warzywami. Jest to moja ulubiona wersja ze względu na dużą ilość świeżych warzyw i ser feta, który fajnie podkręca smak. Ostatnio robię go dosyć często na fit kolacje, ponieważ jest prosty w przygotowaniu i zdrowy. Być może za jakiś czas będziecie mogli go zaserwować na spotkanie z przyjaciółmi, koniecznie z chlebkiem pita lub podpieczoną tortillą.
Składniki:
- 1-2 małe ogórki gruntowe
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 50 sera feta
- garść oliwek (zielone, czarne)
- 5-7 pomidorków koktajlowych
- łyżka natki pietruszki
- łyżka ziaren sezamu
- oliwa z oliwek
- suszone oregano
- szczypiorek
Hummus:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżeczki pasty tahini
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- około 180 ml zimnej wody
- sól
Potrzebny czas: 20 minut
- Hummus:
Najpierw w blenderze zacznij miksować dokładnie wszystkie składniki, dolewaj zimnej wody do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na koniec hummus rozłóż na talerzyku.
-
Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Część oliwek pokrój w plasterki, natomiast pozostałe pozostaw w całości. Warzywa rozłóż na hummusie, następnie całość posyp rozkruszonym w palcach serem feta. Oprósz posiekaną natką pietruszki, posiekanym szczypiorem i podprażonymi na patelni ziarnami sezamu. Na koniec dodaj odrobinę suszonego oregano i skrop oliwą z oliwek. Podawaj z pitą lub podpieczoną tortillą.
Jak Ci smakował mój hummus w stylu greckim z fetą i warzywami? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na hummus klasyczny lub fit pastę jajeczną z awokado.