W tygodniu bardzo lubię jeść zdrowe, proste w wykonaniu posiłki, które są smaczne, ale również pięknie wyglądają. Najczęściej przyrządzam „healthy bowl”, czyli zdrową miskę. Łączenie składników i smaków ogranicza tylko wyobraźnia. Moja dzisiejsza zdrowa miska zawiera chrupiącą ciecierzycę, surowe warzywa, ser feta i kawałki tuńczyka. Całość dopełnia odświeżający, jogurtowy sos z miętą.
Składniki:
- 100 suchej ciecierzycy
- 1/2 długiego świeżego ogórka
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- puszka tuńczyka
- 100 g sera feta
- mała marchewka
- słodka papryka w proszku
- płatki papryczki chilli
- sól
- ziarna sezamu
- łyżka oleju rzepakowego
Sos jogurtowo – miętowy:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- sól
- cukier
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw na rozgrzaną patelnię wlej olej i wsyp ugotowaną ciecierzycę. Podczas smażenia dopraw solą i słodką papryką. Często poruszaj patelnią, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Ja wcześniej moczyłam ciecierzycę całą noc, a potem ją ugotowałam.
-
Następnie pokrój pomidorki koktajlowe na pół, ogórka w półksiężyce, a marchewkę w nieduże słupki.
- Sos jogurtowo – miętowy
Do kubeczka z jogurtem wlej sok z cytryny i dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru oraz dodaj posiekane listki mięty. Całość wymieszaj.
-
W miseczkach połącz warzywa, następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta i kawałki tuńczyka. Wsyp ciecierzycę oraz poszatkowaną czerwoną cebulę. Na koniec całość oblej sosem, oprósz ziarnami sezamu i płatkami chilli.
Jak Ci smakowała moja zdrowa miska? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowy lunch, to sprawdź też moje przepisy na sałatkę makaronową z kurczakiem i sosem bazyliowym lub fit carbonarę z wędzonym łososiem.