Na dzisiejszy lunch serwuję lekki danie w wersji wege. Jest tak pyszne, że się w nim po prostu zakochałam. Makaron z pesto z pietruszki, ciecierzycą i pestkami dyni ma bogaty, intensywny smak i chrupiące dodatki. Ponadto jest napakowany witaminą C i zdrowymi tłuszczami dzięki pietruszce, pestkom dyni i oliwie z oliwek. Ciecierzyca zapewnia solidną porcję białka i wszystko jest tak, jak powinno być! Jedzcie na zdrowie, bo warto!
Składniki:
- 250 g makaronu Farfalle – kokardki
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
Pietruszkowe pesto:
- pęczek natki pietruszki
- garść pestek dyni
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki tartego sera grana padano lub parmezanu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- około 1/2 szklanki zimnej wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
PORCJE: 2-3
-
Najpierw zacznij gotować makaron w osolonej wodzie.
- Pietruszkowe pesto:
W malakserze rozdrobnij garść pestek dyni. Możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni.
-
Łyżkę rozdrobnionych pestek dyni odłóż, żeby na koniec posypać makaron.
-
Do malaksera z pozostałą częścią pestek dodaj pęczek natki pietruszki wraz z łodyżkami. Odkrój tylko końcówki.
-
Wsyp tarty parmezan, wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i 1/2 szklanki zimnej wody na początek.
-
Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw sporą ilością soli.
-
Wszytskie składniki dokładnie zblenduj, żeby uzyskać sos. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dolej jeszcze odrobinę zimnej wody. Na koniec posmakuj i ewentualnie dodaj soli i odrobinę pieprzu.
-
Makaron odcedź, ale nie hartuj go zimną wodą, żeby był gorący. Przełóż z powrotem do garnka i wlej sos pesto oraz szklankę ugotowanej ciecierzycy.
-
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na talerze. Na koniec każdą porcję oprósz pestkami dyni.
Jak Ci smakował mój makaron z pesto z pietruszki, ciecierzycą i pestkami dyni? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z makaronem, to sprawdź też moje przepisy pełnoziarniste spaghetti z pesto szpinakowym i łososiem lub cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli.